Колашинац спреман за Европско првенство

АТЛЕТИЧАР ИЗ СЈЕНИЦЕ СЕ НАДА ДА ЋЕ ВИЗУ ЗА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

ОБЕЗБЕДИТИ ОВЕ ГОДИНЕ, ПРВА ПРИЛИКА ВЕЋ НА ЛЕТО

Асмир Колашинац

        Европско дворанско првенство у атлетици одржава се од петог до осмог марта у Прагу где ће српски бацач кугле Асмир Колашинац бранити титулу освојену пре две године у Гетеборгу.

        Колашинац је током зиме учествовао на бројним митинзима на којима је темпирао форму и остварио задовољавајуће резултате.

        Он је у интервјуу за Б92 рекао да је потпуно спреман за континентални шампионат и истакао да се нада да ће ове године изборити визу за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016.

         „Остало је још мало до почетка Европског првенства, заиста сам задовољан како сам одрадио све припреме ове зиме, поготово како сам се такмичио, тако да Првенство дочекујем потпуно спреман“, рекао је Колашинац и открио да ли више воли да се такмичи на отвореном или затвореном простору.

          „Мени више одговара такмичење у дворани, зато што нема бојазни какво ће време бити, хладно, топло, или киша, више волим да се такмичим унутра и једва чекам да почне“.

         Наредне године се у Рију одржава најважније такмичење за сваког спортисту – Олимпијске игре. Колашинац се нада да ће визу за Игре обезбедити ове године, а прву прилику ће имати већ на лето.

          „После Европског првенства очекује ме Дијамантска лига и Светско првенство у Пекингу 22. августа. Мислим да се већ од јула признају норме за Олимпијске игре. Покушаћу већ ове године да обезбедим визу за Рио како бих следеће могао да темпирам форму за само такмичење".

         Атлетичар из Сјенице објаснио је како изгледају последње припреме пред излазак на такмичење.

          „Увек покушавам да се максимлано концентришем на своје бацање, да не размишљам превише о противницима. То је такав спорт да кад уђем у круг за бацање такмичим се сам са собом, покушавам да оборим своје границе, а конкуренција ми је само бољи моитв. Тај дан кад је такмичење трудим се да што више одмарам, да се храним што квалитетније. Немам неки посебан ритуал, битна је само фокусираност на такмичење.“

         Осим Колашинца у престоници Чешке учествоваће Ивана Шпановић (скок у даљ), Милош Раовић (400m), Тамара Салашки (400m), Амела Терзић (3.000m) и Горан Нава (1.500m). Актуелни шампион Европе истиче добру атмосферу која влада међу репрезентативцима.

          „Велика смо подршка једни другима, не само на такмичењима већ и на припремама. У Новом Саду тренирамо сви зајендо, то нам много значи. Чим завршимо своје такмичење, одмах прелазимо на трибине где бодримо оног ко тек треба да се бори. Имамо одличну сарадњу, дружење..“.

         Тридесетогодишњем бацачу кугле подршка јавности је мотив више.

          „Морам да признам да притисак јесте велики, али не такав да ако направимо лош резултат да ће нас неко осуђивати. Увек је подршка добронамерна и то нам много значи. Људи нас препознају, прилазе, честитају и дају нам додатни мотив да се што боље представимо.“

         Колашинац истиче да је држава препознала резултате које су његове колеге и он направили протеклих година и да је улагање у атлетику веома важно.

          „Држава је препознала утицај атлетике, јер је то базични спорт који помаже свим другим спортовима. Заиста сам задовољан колико држава утиче. У последњих неколико година се доста улагало у нас атлетчаре, али и у инфраструктуру, што је такође веома битно. Очекујем да ускоро буде завршена и та дворана тако да ћемо имати све потребне услове да напредујемо и постижемо што боље резултате. Самим тим ће се више младих укључити у атлетику, па ће бити и више шампиона“.

         Колашинац је члан Атлетског клуба Партизан, а иако нема много слободног времена, највише прати фудбалску секцију црно-белих.

         „Поред фудбала остале спортове не стижем да испратим, јер много тренирам и немам времена да одем да бодрим своје колеге, иако сви они имају моју подршку за то што раде“, закључио је Асмир Колашинац за Б92.

         Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари