Кежман: Одбио сам Муслинове „комбинације“

ОГЛАСИО СЕ НЕКАДАШЊИ ФУДБАЛСКИ РЕПРЕЗЕНТАТИВАЦ КОЈИ ЈЕ И МЕНАЏЕР МИЛИНКОВИЋА-САВИЋА

Матеја Кежман

        Славољуб Муслин је бивши, али ће о његовом одласку са места селектора репрезентације Србије, упркос пласману на Мундијал у Русији наредне године, још бити речи и „репова“.

        Иако још не знамо шта је, заправо, био повод за растанак Муслина и Фудбалског савеза Србије, у јавности се протеклих дана причало и писало свашта. Те да су се он и председник ФСС Славиша Кокеза разишли око „новца“, те менаџерских утицаја, те састављања тима за Мундијал...

        Вероватно је од свега помало истина (или све).

        Највише се причало и о Муслиновом сукобу или неспоразуму са Сергејем Милинковићем-Савићем, једном од српских фудбалера пред којим је велика будућност, који игра сјајно у Лацију, али који није добио место у А тиму репрезентације.

        Занимљива је изјава Муслина након што се „споразумно растао“ од ФСС у којој је подвукао да није пристао на то да му „чаршија и менаџери“ састављају тим.

        Поводом те изјаве Муслина, огласио се некадашњи фудбалски репрезентативац и нападач Партизана Матеја Кежман, који је и менаџер Сергеја Милинковића-Савића, у којем је поручио да „није пристао на Муслинове комбинације“ и подсетио на неке раније случајеве у вези са Муслином и појединим фудбалерима који су оптужили тренера да им је тражио новац приликом трансфера, такозвано „уграђивање“.

        „Господин Муслин каже да менаџерски лоби прави притисак на њега како би се преко репрезентације Србије направила подлога за трансфер Сергеј Милинковић-Савића. Тржишна вредност фудбалера је релативна категорија и варира у зависности од великог броја детерминанти. У случају Милинковић-Савића цена је утврђена на основу процена меродавних аналитичких агенција и на основу износа понуда које су пристизале на адресу Лација“, истакао је Кежман у јавном, писаном обраћању јавности.

        Кежман наводи да никакву улогу у формирању тржишне цене Сергеја не играју наступи у А репрезентацији Србије јер њих није ни било, па се не могу наводити као аргумент који утиче на тржишну вредност (тренутно врло високу).

        Уследила је јака критика Кежмана на рачун досадашњег селектора „Орлова“:

        „Селекторове понуде за сарадњу преко трећих лица сам са индигнацијом одбио, јер у такве комбинације нисам улазио, нити имам намеру да икад улазим. Очигледно господин Муслин зна за другачије релације у односима са фудбалерима и њиховим менаџерским агенцијама, јер се током своје тренерске каријере суочио са оптужбама од стране сопствених играча у клубовима које је водио за партиципацију у њиховим уговорима и трансферима (Олег Самсонов, Георги Пејев и остали ...). Претпостављам да сам и тај њихов јавни наступ организовао ја?“.

        Кежман истиче да је Милинковић-Савић афирмисани српски интернационалац који је свој квалитет демонстрирао наступима у италијанској и белгијској лиги, европским такмичењима и млађим селекцијама Србије (европски и светски шампион).

        „Уколико се прихватите јавне функције, логично је очекивати да ћете се суочити са питањима јавности у вези са непозивањем играча таквог педигреа у национални тим. Сигурно није упутно да у образлагању својих поступака користите неодређене формулације, а да истовремено не наводите конкретно о чему је реч. Шира јавност у Србији, као и људи попут Алегрија, Костакурте, Амброзинија, Раванелија, Тумбаковића, Мирковића јавно су исказивали мишљење, не зато што их је Матеја Кежман инструисао (реч је о озбиљним људима за које је непристојно тврдити да су били истурени у служби туђег интереса) већ вероватније зато што понешто знају о фудбалској игри“, подвукао је Кежман.

        Кежман је написао да је последњих дана резултатски успех остварен пласманом на Мундијал у Русију у јавности потпуно занемарен јер је углавном присутна полемика у вези са статусом досадашњег селектора Славољуба Муслина.

        „Признајем да сам имао велику дилему око свог јавног оглашавања. Превагнула је жеља да због свог интегритета јасно пружим осврт на збивања у протеклом периоду. Селектор Славољуб Муслин каже да је смењен због непозивања у репрезентацију Сергеја Милинковић-Савића. Уколико је јавност информисана добро, господин Муслин (запослени) је споразумно раскинуо уговор са савезом (послодавцем). Поента је да није реч о смени већ о споразумном раскиду уговора за које је неопходна сагласност воља свих уговорних страна. Сви његови сарадници су остали у селекцији, а он није наставио свој пословни однос. Пре ће бити да су неки његови лични интереси постали очигледнији“.

        Кежман наводи да је потпуно тачна опсервација да се млади играчи постепено уводе у селекцију одређеном динамиком.

        „Надам се да господин Муслин није мислио на динамику којом је он уводио младе играче у први тим. Најбољи примери су чланови златне генерације - Вељковић, Грујић, Радоњић, Живковић, Гајић, Милинковић-Савић. Рајковић и остали који уопште нису увођени у А селекцију!“.

        Упитао је Муслина и ово:

        „Уколико је све време био под притиском зашто раније није образложио своју позицију према послодавцу (ФСС) и указао на изворе притиска, него сада преко мог имена прави излазну стратегију у намери да закамуфлира своја чињења? Надам се да ће актуелне одлуке допринети успешној презентацији српског фудбала у будућности, јер квалитет имамо, а навијачи у нашој земљи са разлогом очекују резултате и квалитетну игру, без обзира на то ко је селектор и ко је персонално у селекцији“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари