Звезда после победе у Ужицу на корак од титуле

КАО И НЕКА ПРЕТХОДНА ФУДБАЛСКА ПРВЕНСТВА, НИ ОВО НИЈЕ ПРОШЛО

БЕЗ ПРИЧА О НЕРЕГУЛАРНОСТИ  - ЗАШТО ТЕРЗИЋ НАПАДА ЈОВИЧИЋА?

        Одлука о новом прваку пашће у четвртак или у недељу када се у Србији спушта завеса на фудбалски шампионат. Тада ће се знати и то ко иде у Европу, ко испада из елите, али, одговор на многа питања, посебно она у вези с регуларношћу шампионата, још увек нећемо добити.

        Фудбал нам је ту где нам је заправо био и пре двадесет година, јер га углавном воде исти они који су и тада били. Зашто је шпанска лига једна од најјачих и најинтересантнијих у Европи? Зато што такви великани попут Реала и Барселоне и Атлетика из Мадрида не могу са сигурношћу да кажу све до последњег кола ко ће бити шампион. Зато што такозвани мали клубови могу да изненаде велике. Зато су Италијани последњих година ту где јесу, јер су платили данак намештаљкама. Зато Јувентус још увек покушава и не успева да буде у Европи оно што је некад био. А код нас стара прича из године у годину…

        Црвена звезда је у Ужицу, после најновије победе, највероватније трасирала пут ка 26. титули првака, мада су остала још два кола до краја шампионата. Ипак, мала је вероватноћа да ће некадашњи европски и светски првак прокоцкати бар једну меч лопту, јер су јој довољна још три бода, што значи једна победа у мечевима са ОФК Београдом на „Маракани” и са Војводином у Новом Саду.

        Звездин председник Драган Џајић био је видно нервозан уочи меча са Слободом, као да се радило о највећој утакмици његовог тима. Малтене да тако није био нервозан ни када је Звезда играла у Барију и Токију 1991, јер меч са Ужичанима био је толико важан за Црвену звезду која пуних шест година чека пехар у својим витринама. И док су Џајић и Кокеза „грицкали” нокте крај Ђетине, Небојша Човић је у Ужицу одгледао само једно полувреме, како би стигао у Чачак на дуел кошаркаша Звезде и Борца.

        Шта је председник Заједнице суперлигаша Звездан Терзић желео када је пре неки дан у медијима јавно напао потпредседника Партизана Милета Јовичића? Ако је желео личну промоцију, до које му је очигледно стало, добио ју је, али у негативном контексту. Терзић је изгледа заборавио да је пре два месеца буквално молио клубове да га подрже, када је слао поруке председнику Слободе Драгану Суботићу да му уступи место председника Заједнице.

        Зато се намеће питање: колико је фудбалски шампионат регуларан доласком Звездана Терзића на чело Заједнице. На све стране притужбе на лажирања, док он тврди да је наша фудбалска лига, односно ова сезона - најрегуларнија у Европи! Хоће ли на крају првенства клубови поново гласати о поверењу челника Заједнице…

        Звезда и Партизан представљаће фудбалску Србију и у наредној сезони у Европи, као и победник Купа Војводина, док се за још једно место равноправно боре Јагодина, Чукарички, нишки Раднички и Нови Пазар. Ништа мање интересантно неће бити ни у борби за опстанак. Тренутно, у најтежој ситуацији су Јавор Матис и Рад.

        Заменик председника ФК Слобода из Ужица Душко Николић одржао је дато обећање да уколико се буде играла утакмица са Звездом, да он неће доћи на стадион. И поред бројних молби клупских функционера на челу са председником Суботићем, али и других важних фудбалских чинилаца из врха ФСС, Николић је остао доследан. Ваљда је то у српском фудбалу јединствен случај, за сваку похвалу. Јер, овде фудбалски функционери, част изузецима, лако дају обећања, лако и заборављају шта су рекли.

Пет клубова у борби за опстанак

        Да би и теоретски обезбедили шампионски пехар, а тиме у учешће у квалификацијама за Лигу шампиона, „црвено-белима“ је довољно да забележе само једну победу, пошто су у међусобном дуелу бољи од шестоструког узастопног првака Партизана (1:0 и 1:2).

        Уз победника купа Војводину у квалификације за Лигу Европе ће други и трећи на табели (трећа је тренутно Јагодина која има три бода више од јединог конкурента Чукаричког и бољи међусобни скор - 4:2 и 0:0).

        За опстанак се бори пет клубова: Доњи Срем (28 бодова), Раднички из Крагујевца (28), Слобода (27), Рад (26) и Јавор (25). Два најслабија испашће из Суперлиге, док ће трећи отпозади разигравати за останак у нашем најјачем такмичењу с трећепласираним клубом из Прве лиге.

        У мечевима 28. кола опстанак у друштву најбољих и математички су обезбедили Спартак (34) и ОФК Београд (33). „Романтичари“ су бољи од Ужичана (1:0 и 2:2), тако да ако их ови и достигну неће играти бараж.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари