Вечерас немачки двобој за пехар Лиге шампиона

БОРУСИЈА ИЗ ДОРТМУНДА И МИНХЕНСКИ БАЈЕРН

ОДЛУЧИЋЕ КО ЋЕ БИТИ НОВИ ПРВАК ЕВРОПЕ

  • Блашчиковски: Улазимо у историју
  • Рибери: Овог пута трофеј нам неће измаћи

        ЕВРОПА ће добити вечерас новог владара. „Игра престола“ припала је Немцима. Питање је само да ли онима из Минхена или дружини из Дортмунда.

       У колевци фудбала, у храму познатом по имену „Вембли“, Бајерн и Борусија у свенемачком двобоју одлучиће вечерас (20.45) ко ће у наредних годину дана држати пехар са „великим ушима“, ко ће се звати прваком Европе, освајачем Лиге шампиона.

       Два последња првака Немачке разрачунаће се коме припада европски трон. Бајерн је свргнуо Дортмунд са престола Бундеслиге, али жуто-црни спремају освету, да покажу Баварцима да трећа не мора увек да буде срећа.

       После два пораза у претходна два финала (од Челсија и Интера), Бајерн верује да је сад куцнуо час. Јирген Клоп, Невен Суботић и њихова фудбалски вицкаста дружина спремни су да покваре славље „машини“ из Минхена.

       - Лепо је играти у финалу Лиге шампиона, али сада је време да освојимо трофеј. Пораз прошле сезоне је био огромно разочарање за све нас - признаје ударна игла Бајерна Арјан Робен.
Малтене преписане речи изговорио је и његов колега само са другог бока Бајерна, Франк Рибери.

       - Освојили смо много тога ове године, али трофеј Лиге шампиона смо највише сањали. Верујем да је ово та година, да нам овог пута неће измаћи - оптимизам греје Француза.

       Бајерн је у последње четири године чак трећи пут стигао до финала. Зато његов долазак у Лондон није изненађење. Пролаз Дортмунда је права сензација. Прошле сезоне „милионери“ ни групу нису прошли. Сада су стигли у предворје раја...

       - Прошли смо кроз веома тешку групу, били смо испред Манчестер ситија, Реал Мадрида и Ајакса. Када смо то успели, почели смо да верујемо у себе да можемо да стигнемо до краја. Извукли смо поуке из прошлогодишњег неуспеха и грешке нисмо понављали. Зато ћемо вечерас имати шансу да уђемо у историју - објашњава тајну успеха Пољак Јакуб Блашчиковски.

       Бајерн је одиграо прљаву игру у последњих месец дана. Уочи дуела Дортмунда и Реал Мадрида, саопштио је да је купио најбољег играча „милионера“ Марија Гецеа. Жуто-црни су издржали тај шок и стигли у финале. И у финалу ће играти без Гецеа, али са огромним мотивом, да осим 35 милиона евра, наплате од Бајерна и то саплитање с леђа.

       - Жао ми је што Марио неће играти у финалу, верујем да је имао велику жељу. То само појачава опште мишљење да смо аутсајдери, али нас то не обесхрабрује, напротив. Побеђивали смо Бајерн прошле године и без Гецеа, сигуран сам да можемо и сада - верује Кевин Гроскројц, којем ће припасти место у стартних 11 уместо повређеног плејмејкера.

       Много је симболике у евентуалном тријумфу Бајерна. То би му била пета титула првака Европе, чиме би се изједначио са Ливерпулом, па би гледао у леђа само још Реал Мадриду и Милану. Јуп Хајнкес, који је баш „краљевском клубу“ донео једну круну, ушао би у пробрано друштво тренера који су се пели на врх континента са два различита клуба. Ту су само Ернст Хапел, Отмар Хицфелд и Жозе Мурињо.

       Дортмунд нема разлога да се осврће далеко у прошлост. Једном је само играо у финалу Лиге шампиона, 1997. године и победио. Али, тријумф „милионера“ би била права бајка са срећним крајем, јер би на врх Европе засео клуб који је пре тачно десет година био на ивици банкрота.

БОРУСИЈА - БАЈЕРН (20.45)

       СТАДИОН: „Вембли“. Капацитет: 90.000. Судија: Никола Рицоли (Италија).

       БОРУСИЈА: Вајденфелер - Пишчек, Суботић, Хумелс, Шмелцер - Бендер, Гиндоган, Блашчиковски, Гроскројц, Ројс - Левандовски.

       БАЈЕРН: Нојер - Лам, Боатенг, Данте, Алаба - Мартинез, Швајнштајгер, Робен, Рибери, Милер - Гомез.

       Новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари