UEFA: Партизан и Црвена звезда без публике!

ДВА НАША НАЈВЕЋА СТАДИОНА ЋЕ ОСТАТИ БЕЗ ПУБЛИКЕ У ЕВРОПИ,

ЈЕР НЕ ИСПУЊАВАЈУ КРИТЕРИЈУМЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ

         Довољно је само да „отворимо очи“, да погледамо организацију неколико претходних утакмица „високог ризика“, поготово оних између Црвена звезде и Партизана и да потврдимо речи комесара за безбедност такмичења у надлежности UEFA Дерека Кирквуда.

         Да, два наша највећа клуба, односно стадиони у Љутице Богдана и Хумској, не задовољавају безбедносне критеријуме.

         Ако се томе дода и понашање навијача, убацивање пиротехничких средстава на терен, која су у већини случајева упућена према противницима или органима реда, изношење политичких и националистичких парола, иначе строго кажњива од стране UEFA, туче, паљења, ломљење инвентара... јасно је да црвено и црно-бели немају много времена и да је питање дана када ће се „вечитима“ забранити присуство публике на утакмицама у Европи.

         „Менаџмент безбедности спортских такмичења“ била је тема прве међународне Конференције Факултета за спорт, на којој је један од предавача био Шкотланђанин из UEFA.

         „UEFA не служи да би кажњавала, већ да би правовремено едуковала све Савезе. Циљ нам је, пре свега, да искључимо насилничка и националистичка понашања публике на нашим утакмицама“, нагласио је Кирквуд, чије речи преноси „Спорт“.

         Упркос сталним претњама, па и ригорозним казнама европске „куће фудбала“, од стране српских клубова, Фудбалског савеза Србије, па и саме државе, мало тога је учињено да би се спрчило насиље на спортским борилиштима. Као по правилу, све се заврши на пуким претњама и вишедневном развлачењу ове теме по медијима. Предлога и идеја за решавање проблема је много.

         „Познати сте у Европи по утакмицама Звезде и Партизана. Вероватно ћу гледати и предстојећи дерби. Желим да нагласим: ваши стадиони не задовољавају безбедносне критеријуме, а знамо сви да су утакмице у региону пуне националистичког набоја. Требало би донети и спроводити законе да се то спречи. Енглеска је прави пример“, додао је челник UEFA и подвукао:

         „Жеља Европе је да се породице врате на стадион. Србија мора да се замисли над судбином својих највећих стадиона“.

         На Конференцији је говорио и бивши генерални секретар ФК Партизан жарко Зечевић. Он је нагласио да су за безбедност потребна два елемента и да их Србија већ има.

         „Реч је о Закону о спречавању насиља у спорту и Правилник ФСС о безбедности. И поред тога они су само мртва слова на папиру и не спроводе се у дело“, рекао је Зечевић и такође навео пример Енглеске.

         „Маргарет Тачер је преко ноћи донела закон, порушила ограде између трибина и игралишта, а проблема после драстичних кажњавања нема. Имамо прави рецепт, али не желимо да га примењујемо“.

         Некадашњи челник црно-белих сложио се са Кирквудом да ће врло брзо доћи време када Србија неће моћи да организује утакмице од европског значаја од покровитељством UEFA.

         „Па због кога или ради чега играмо фудбал уколико Партизан, Звезда или неко трећи не могу у Европу преко својих стадиона и публике“, запитао се Жарко Зечевић.

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари