UEFA ће свакој од 55 чланица дати $1.000.000

UEFA НИЈЕ ТУ ДА БИ ГОМИЛАЛА БОГАТСТВО, И УБУДУЋЕ ЋЕ САВ ВИШАК БИТИ РАСПОДЕЉЕН, РЕКАО ЈЕ ЧЕФЕРИН

Александар Чеферин

        Председник Европске фудбалске уније поручио је да нема уцене UEFA и рекао да никада неће дозволити формирање Европске Суперлиге.

        Удружење европских професионалних фудбалских лига (EPFL), које представља лиге из 25 земаља, критиковало је планове UEFA да понуди више места у Лиги шампиона клубовима из четири најбоље европске лиге на рачун клубова из мањих лига.

        UEFA је такву одлуку донела пошто су најбољи европски клубови запретили да ће основати своју Суперлигу, затвореног типа.

        Говорећи о „неким лигама“, председник UEFA Александар Чеферин је на конгресу у Хелсинкију, рекао да „никада неће подлећи уценама оних који мисле да могу да манипулишу мањим лигама, или да наметну своју вољу, пошто мисле да су моћни због својих астрономских зарада“.

        Договор између EPFL и UEFA да се избегну подударања у терминима утакмица истекао је прошлог месеца, а EPFL је саопштило да ће њене лиге сада моћи слободно да организују утакмице у исто време када су на програму и утакмице у Лиги шампиона и Лиги Европа.

        Словенац је рекао да „новац не влада“ и обећао „редизајнирање“ фудбала у наредних пет година. Он је навео да ће UEFA свакој од својих 55 чланица дати милион долара, као „уплату солидарности“ од прихода европске куће фудбала.

        „Ову солидарну исплату можемо да захвалимо успеху наших такмичења националних састава. UEFA није ту да би гомилала богатство. И убудуће ће, ако финансијски резултати надмаше наша очекивања, сав вишак бити расподељен“, рекао је Словенац.

        UEFA је укупно у финансијској 2015/2016 години (од 1. јула до 30. јуна) имала промет од 4,58 милијарди евра и профит од 102,1 милиона, а у 2014/2015 имала је губитак од 27,9 милиона. Резерве су порасле са 531 на 633 милиона евра.

        Удружење Европских клубова (ECA) чији је председник Карл-Хајнц Румениге, тражило је већи гарантовани приход за највеће европске клубове и гаранције да најбоља четири клуба из четири најбоље европске лиге са најбољим коефицијентом прођу директно у групну фазу Лиге шампиона.

        Нови формат такмичења почиње у квалификацијама за најелитније европско такмичење 2018. године.

        Чеферин је рекао да ће разговарати са клубовима и лигама, како би осигурао да неслагање међу лигама не настави да расте.

        „Неким клубовима морам да кажем да неће бити затворене лиге. Таква лига није у складу са нашим вредностима и идејама. Радићемо заједно да исправимо неравнотежу колико год је могуће“, навео је Чеферин.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари