Станковић: Надам се да се Ван Бастен шалио

АКО СЕ ИСПОСТАВИ ДА ЈЕ БИО ОЗБИЉАН, ПЛАШИМ СЕ ДА ГА НИКО ВИШЕ НЕЋЕ ОЗБИЉНО СХВАТАТИ

Дејан Станковић

  • Не смета му што је жена први оперативац FIFA: Хај'те молим вас, па бар сам ја навикао да жена командује. Додуше у кући, али шта је важније од куће и породице...

        Саветник председника Европске фудбалске уније (UEFA ) Дејан Станковић рекао је данас да верује да нови формат Светског првенства са 48 учесника неће утицати на квалитет турнира и да се нада да се Марко ван Бастен „шалио“ када је предлагао одређене промене фудбалских правила.

        После именовања Александра Чеферина за председника UEFA прошле године, рекордер Србије по броју наступа за репрезентацију Станковић постављен је за његовог саветника.

        Станковић је у интервјуу за недељник Експрес рекао да добро сарађује са Чеферином, за кога је рекао да је вредан, одговоран и квалитетан човек. Он је додао да се неће заситити посла у фудбалу, после рада на добијању тренерске лиценце и улоге тим менаџера Интера, пошто у Уефи може много да научи.

        Међународна фудбалска федерација (FIFA) је прошлог месеца донела одлуку од промени система такмичења на Светском првенству са 32 на 48 екипа. Упитан да ли ће то утицати на квалитет турнира, Станковић је одговорио одрично.

        - Неће (утицати). Ни на квалитет, ни на посету, што смо видели и на недавном Европском првенству, где је такође био формат са већим бројем учесника него до тада. Мислим да је шампионат у Француској дао одговор и на мондијалске дилеме - навео је Станковић.

        Говорећи о новом формату Лиге шампиона од 2018. године, у коме ће бити шест места за клубове из квалификација, Станковић је рекао да ће квалитет бити у првом плану, а да кроз квалитет иде и новац.

        - То је јасно, и то није охрабрујуће за наше тимове, да будем искрен до краја. Ипак, систем квалификација остаје исти и биће ривала који могу да се победе. С друге стране, кад се избори учешће, зарађени новац је све већи и наступи наших клубова у Лиги шампиона свакако би подигли ниво и у домаћем фудбалу - рекао је он.

        Станковић је додао да му се допада идеја о одигравању финалних утакмица ван Европе, након што се Њујорк помињао као домаћин.

        Легендарни холандски фудбалер Марко ван Бастен недавно је предложио промене у фудбалу, међу којима су укидање офсајда, једанаестераца и продужетака, увођење наранџастих картона, као и да се ограничи број прекршаја и увећа број измена.

        - Најискреније, надам се да се само шалио. Не би ваљало због њега да је заиста уверен у то што је рекао. Ако се испостави да је био озбиљан, плашим се да га нико више из фудбалског света неће схватати озбиљно. Мислим да су иновације попут „ока соколовог“ и евентуалног „челенџа“ сасвим довољне фудбалу и да ће оне довољно утицати на игру и праведност, а за Ван Бастенове предлоге желим да верујем да су били шала.

        Упитан о очекивањима српске јавности о конкретној користи због чињенице да су Зоран Лаковић и Станковић на челним функцијама у UEFA, бивши фудбалер Црвене звезде, Лација и Интера рекао је да сви морају да раде и да верује да Фудбалски савез Србије не очекује поклоне од UEFA.

        - Пођи прво од себе, а не од других. Мислим да ФСС и функционише тако да нико не очекује „дарове са неба“ и то је добро. Јавност је нешто друго, она увек има очекивања, али ту је веома важан и утицај медија. И ви бисте морали да објасните обичном човеку да поклони стижу само од Деда Мраза, а да се све остало заслужује и зарађује.

        Упитан о све значајнијој улози жена у фудбалу, после именовања Фатме Самуре за првог оперативца FIFA, Станковић је рекао да по том питању „никада није био Балканац“.

        - Хај'те молим вас, па бар сам ја навикао да жена командује. Додуше у кући, али шта је важније од куће и породице. Шалу на страну, мени то не смета нимало и нисам никада по том питању био Балканац. Равноправност жена и мушкараца јесте основа живота и ако неко има квалитет, неважно је ког је пола или које је боје коже или националности. Зато ме и не чуди што има толико жена у фудбалу - закључио је Станковић.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари