Српске клубове чека пакао до купова UEFA

ПАРТИЗАН, ЗВЕЗДА, ВОЈВОДИНА ПОВЛАШЋЕНИ ДО 3. КОЛА

КВАЛИФИКАЦИЈА, МЛАДОСТ НИЈЕ…

Михајло Ристић и Марко Јанковић

        СПУШТЕНА је завеса на Суперлигу, време је да мисли буду окренуте ка Европи и ономе што наше клубове чека већ на жребу 14. јуна за прва два кола квалификација. Партизан ће кренути у квалификације за Лигу шампиона из другог кола, а сва три преостала наша представника Црвена звезда, Војводина и Младост Лучани (ако добију UEFA лиценцу) и првог кола квалификација за Лигу Европе.

        Црно-бели са коефицијентом 16.075 биће повлашћени приликом жреба 14. јуна у другом колу квалификација за ЛШ. Не би требало да имају тежак посао јер од квалитетнијих екипа као потенцијалне ривале имају Дандалк (Ирска), Вардар, прваке БиХ (Зрињски, Жељезничар или Сарајево) и Црне Горе (Будућност, Зета, Младост, Сутјеска), Њу Сајнт (Велс), Кукеши (Албанија)... Ти мечеви се играју 11. и 12. јула, реванши седам дана касније.

        Претпостављајући да ће Партизан проћи другу рунду, у трећој ће, бар по провизорној листи, бити у слабијем шеширу (жреб 14. јула) и за ривале имати Олимпијакос (Грчка), Селтик (Шкотска), Салцбург (Аустрија), Копенхаген (Данска), Лудогорец (Бугарска), БАТЕ Борисов (Белорусија), АПОЕЛ (Кипар), Марибор (Словенија), Карабаг (Азербејџан), Малме (Шведска). Изузетно тежак посао чека првака Србије и требаће му много среће приликом жреба да уђе у плеј-оф и обезбеди директан пласман у Лигу Европе. У случају пораза, црно-бели би играли у плеј-офу за Лигу Европе и приликом жреба 4. августа били би у слабијем шеширу.

        Црвена звезда (7.325) и Војводина (9.075) ће на жребу за прво и друго коло квалификација 14. јуна бити у повлашћеној групи, а Младост из Лучана у слабијем шеширу, али неће моћи да буде жребана са српским клубовима. У мечевима 29. јуна и 6. јула, црвено-бели из Београда и Новог сада имаће лакше ривале од којих су нешто јачи Ружемберок (Словачка), Вашаш (Мађарска), Партизани (Тирана), екипе из држава бивше СФРЈ Пелистер, клубови из БиХ (Сарајево, Жељезничар, Зрињски), грузијска Чихура...

        Лучанцима ће бити потребна среће приликом жреба јер су могући ривали и Динамо Минск (Белорусија), АЕЛ Лимасол (Кипар), Слован (Словачка), Каират (Казахстан)...

        У другој рунди која је на програму 13. и 20. јула, српски представници имаће за ривале много теже противнике попут Олимпије (Словенија), ЦСКА или Левског (Бугарска), Ордабасија (Казахстан), Ференцвароша (Мађарска)... Већ у трећем колу (жреб 14. јула) српски клубови би били у слабијем шеширу и чекали би их Зенит, Милан, ПСВ Ајндховен, Брага, Гент, Краснодар, Евертон, Олимпик Марсељ, Динамо Загреб... Ти мечеви се играју 26. јула и 3. августа.

        Српске клубове заиста чека кратак одмор и паклено лето, а пут до групне фазе еврокупова посут је много више трњем него латицама ружа.

ФСС ДА СПРЕЧИ ДУЕЛ СА КОСОВСКИМ КЛУБОВИМА

        КЛУБОВИ са Косова дебитују ове сезоне у еврокуповима. Уколико Трепча 89 прође 1. коло квалификација, биће могући ривал Партизана у 2. колу квалификација. Слична је слика и у 1. колу квалификација за Лигу Европе, кад ће Звезда и Војводина имати као могућег ривала клуб са Косова.

        ФС Србије би требало одмах да пошаљу допис у UEFA и траже да се диригује жреб кад су наши и косовски клубови у питању и спречи могућност да се сретну. То је ФСС и најавио прошле године кад је UEFA признала ФС Косово и омогућила им да се такмиче.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари