Шапекоенсе: Трагедија која је уништила град

ПРЕДСЕДНИК БРАЗИЛА ПРОГЛАСИО ТРОДНЕВНУ ЖАЛОСТ, ДОК ЈЕ ПЕЛЕ НЕСРЕЋУ НАЗВАО ТРАГИЧНИМ ГУБИТКОМ

 

        Хиљаде људи окупило се данас испред катедрале и на стадиону у Шапеку, како би одали почаст погинулима у авионској несрећи.

        Авион са 77 особа срушио се јуче у Колумбији, погинула је 71 особа међу којима и 19 чланова бразилског фудбалског клуба Шапекоенсе, који су путовали на утакмицу финала Купа Судамерикана против Атлетико Насионала у Медељину.

        Према званичним информацијама, шест особа је преживело, од којих тројица фудбалера.

        - Губитак, на тако трагичан начин, потпуно је уништио наш град и свакога од нас - рекла је Карла Вилембрини испред катедрале Свети Антоније, обучена у зелени дрес фудбалског клуба Шапекоенсе. Шапекоенсе је имао најбољу сезону у четрдесеттрогодишњој историји клуба, а играчи су самим пласманом у финале другог по квалитету такмичења у Јужној Америци, ушли у легенду.

        - Град је тих. Људи ће заиста схватити шта се догодило тек када тела погинулих почну да стижу - рекао је бизнисмен Сесилио Ханс.

        На друштвеним мрежама понављају се фотографије и видео снимци насмејаних фудбалера уочи полетања авиона за Колумбију. Од фудбалера преживели су голман Џексон Фолман, одбрамбени играч Нето и везиста Алан Рушел.

        Светски медији подсећају на изјаву тренера Каја Жуниора, после пласмана у финале: „Да умрем данас, бићу срећан“.

        Његов син Матеус Сароли избегао је несрећу пошто је заборавио пасош, а у авиону није било ни Аргентинца Алехандра Мартинучија, који се повредио током једне утакмице.

        - Осећам дубоку тугу. Једино што могу да тражим је да се молите за моје саиграче који су били у авиону - рекао Мартинучи аргентинском радију Ла Ред.

        Међу погинулима је и 20 спортских новинара. Председник Бразила Мишел Темер прогласио је тродневну жалост, док је легендарни фудбалер Пеле несрећу назвао трагичним губитком.

        - Сан није готов. Борићемо се, али сада је време да се побринемо за породице погинулих - рекао је један од челника Шапекоенсеа.

        Атлетико Насионал затражио је да се трофеј Копа Судамерикана додели Шапекоенсеу, а бразилски клубови понудили су своје играче Шапекоенсеу за наредну годину и затражили од водећих људи који воде фудбал да омогуће да тај клуб у наредне три године има гарантовано место у елити, без обзира на резултате.

        Бројни светски клубови су јуче пре утакмица и тренинга својих екипа одржали на терену минут ћутања, а од погинулих су се путем друштвених мрежа опростили бивши и садашњи фудбалери.

ГОЛМАНУ АМПУТИРАНА НОГА

        Резервном голману Џексону Фолману који је преживео трагедију је ампутирана нога.

        - Шансе да преживите авионску несрећу су нула, ово је чудо, Бог га штити - рекао је за „Глобо“ Џексонов отац Пол.

        Његова мајка верује да ће са сином бити све у реду иако је у критичном стању.

        - Супруг је остао престрављен када је стигла вест, одмах је кренуо на место несреће. Била сам и ја у шоку, али мајчино срце никада не греши, рекло је да је Џексон добро и да га Бог штити - казала је Мариса.

        Његов саиграч Алан Рушел је на интензивној нези и није животно угрожен.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари