Шампиони често „уклети” на отварању Мундијала

БРАЗИЛЦИ ЧЕТВРТИ ПУТ ИГРАЈУ ПРВУ УТАКМИЦУ НА СП,

ЈУГОСЛАВИЈА ДВА ПУТА ОТВАРАЛА ПРВЕНСТВА СВЕТА У ФУДБАЛУ

Шабалала слави први гол на прошлом Светском купу

          Увек је важно и лепо нешто први урадити, па се тако више од осталих „обичних“ (наравно, сем мечева у завршници) памте утакмице које су имале ту част да означе почетак једног од 19 досадашњих Мундијала. Дуел између Бразила и Хрватске означиће старт 20. Првенства света у фудбалу, тај меч ће се тако придружити осталим отварањима, који по традицији, поготово у новије доба, ретко доносе леп фудбал, али се свакако дубоко урезују у сећање. Када су 13. јула 1930. године капитени Француске и Мексика пружили један другом руку, историја Светског купа, најблиставијег фудбалског такмичења могла је да почне.

          У почетку тој утакмици није придаван већи значај, па тако пре Другог светског рата није постојало неко посебно правило ко треба да игра на отварању. Потом се долази до принципа домаћинства, које са изузетком Швајцарске 1954. године, траје све до Немачке 1974, када Бразил у улози светског првака отвара шампионат утакмицом против Југославије. Занимљиво је када смо већ код тога, да је селекција земље у којој смо сви некада живели и за коју смо навијали два пута играла на отварањима СП и може да се подичи победом над Француском у Лозани 1954.

          Од Бразила 1974. до Француске 2002. године важи правило да прву утакмицу Мундијала обавезно игра шампион са претходног против ривала којег му жреб одреди. Слабо су се крунисани проводили у тим дуелима, сем Немачке 1994. и Бразила четири године касније, ниједан није забележио победу, а Аргентина (чак два пута) и Француска су поражене истоветним резултатом 0:1. Шампиони као да су уклети, па су се уплашили да играју на отварању...

          Онда су поново предност добили домаћини, па је 2006. године Немачка на отварању у спектакуларном мечу декласирала Костарику 4:2. То је уједно и друго најефикасније отварање. Вратила је FIFA право домаћину да игра на отварању, тај принцип испоштован је и пре четири године када је Јужна Африка ремизирала са Мексиком 1:1. Повели су домаћини голом Шабалале, али нису успели да славе, изједначио је Маркез, који ће и на овом СП играти за Мексико.

          Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари