Португал објавио тродневну националну жалост за Еузебијом

ЛЕГЕНДАРНИ „ЦРНИ ПАНТЕР” УМРО У 71. ГОДИНИ ОД СРЧАНОГ УДАРА

  • За најбољег европског фудбалера проглашен је 1965. године, а Светска фудбалска федерација прогласила га је деветим најбољим играчем свих времена, док је 2003. године понео титулу најбољег фудбалера Португалије у протеклих 50 година

         ЛЕГЕНДАРНИ португалски фудбалер Еузебио да Силва Фереира преминуо је данас у 71. години од срчаног удара, прено је лист „А бола„.
Португалска влада је објавила тродневну жалост у целој земљи. Премијер Педу Пасуша Коељо Изјавио је: „Еузебио је био фудбалски геније, велики спортиста и живи пример професионализма и посвећености циљу”.

         Еузебио је био најбољи стрелац Светског првенства 1966. године у Енглеској где је постигао девет голова. За репрезентацију Португије одиграо 64 утакмице и постигао 41 гол.

         Еузебија су многи сматрали једним од најбољих фудбалера у историји. Каријеру је почео у Максагени из Мозамбика, а 1960. је прешао у Бенфику, где је провео највећи део каријере. За тим из Лисабона одиграо је 301 меч и постигао 317 голова.

         Фудбалери и тренери широм света одају пошту једном од најбољих играча свих времена Португалцу Еузебију, који је преминуо данас у 71. години од срчаног удара.

         Менаџер Челсија Жозе Мурињо истакао је да је Еузебио био један од великана Португалије.

         „Еузебио је бесмртан. Сви знамо какав је допринос дао фудбалу, посебно португалском. Није био само велика инспирација, већ и важна личност у поштовању вредности, начела и схватању фудбала, чак и после играчке каријере”, рекао је Мурињо за националну телевизију.

         Смрт легендарног Еузебија погодила је и капитена фудбалске репрезентације Поругалије и звезду мадридског Реала Кристијана Роналда.


„Одмори се у миру, увек вечни Еузебио”, написао је на Роналдо на Фејсбуку.

         Саучешће породици Еузебио, Бенфики и целокупном португласком фудбалу упутили су и челници мадридског Реала.

         „Поштовање према човеку који је толико значио игри коју волимо. Еузебио, један од највећих свих времена, сада може да почива у миру„, написао је Винсент Компани на Твитеру.

         Еузебио да Силва Фереира рођен је 25. јануара 1942. године у Мозамбику, а током клупске каријере највеће успехе остварио је као играч Бенфике. Боје тог клуба бранио је од 1960. до 1975. године, одиграо је 301 утакмицу и постигао 317 голова.

         Са Бенфиком је освојио Куп европских шампиона 1962. године, 10 титула првака Португалије и пет националних купова.

         Био је најбољи стрелац Светског првенства 1966. године у Енглеској, а за репрезентацију Португалије одиграо је 64 утакмице и постигао 41 гол. Током Мондијала 1966. постигао је девет голова, од тога четири на утакмици са Северном Корејом.

         За најбољег европског фудбалера проглашен је 1965. године, а Светска фудбалска федерација прогласила га је деветим најбољим играчем свих времена, док је 2003. године понео титулу најбољег фудбалера Португалије у протеклих 50 година.

         „Црни пантер”, пореклом из Мозамбика, фудбалом је почео да се бави у Спортингу из Мапута, а током каријере бранио је боје Бостона, Монтереја и још неколико клубова из Северне Америке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари