Муслин: Препреке и искушења тек предстоје

ДАНАШЊА СИТУАЦИЈА ШТО СЕ ТИЧЕ ТАБЕЛЕ И ИГРЕ ЈЕ ДОБРА,

АЛИ ДАЛЕКО СМО ЈОШ ОД РУСИЈЕ

Славољуб Муслин

Аутор: Драган Тодоровић

        Да је претходних година било памети и воље најбољи фудбалери Србије би били учесници на сваком великом такмичењу. Међутим, после Мундијала у Јужној Африци, настао је период неочекивано слабих резултата нашег националног тима.

        Од одласка Радомира Антића ређали су се неуспеси ка Пољској и Украјини, Бразилу и Француској. Промена руководства у нашој фудбалској организацији, а самим тим и ангажовање новог селектора, чини се да је у доброј мери „продрмала” наше успаване фудбалере, а нацији дао нову наду.

        Долазак Славољуба Муслина, једног од најискуснијих српских фудбалских стручњака, био је пун погодак младог председника Славише Кокезе. Да је било мало више спортске среће наша најбоља фудбалска репрезентација би ову годину дочекала на првом месту, али и реми у Кардифу, против једног од фаворита, потврдио је наше чврсто опредељење да ћемо на путу ка Русији ићи утабаном стазом.

        Данас, када се буде подвукла црта након прве рунде квалификација, а пред наставак борби које предстоје тек на пролеће, како гледате на резултат који је Србија успела да оствари за само неколико месеци?

        - Свакако да је сатисфакција за наш рад, а опет имајући у виду одакле смо кренули, није био узалудан. Најпре, успели смо да повратимо веру у национални тим, да направимо одличну атмосферу и оно што је свакако најважније: Србија поново постиже жељене и рекао бих, на основу постојећих играчких капацитета, очекиване резултате. Ова наша данашња ситуација, бар што се тиче погледа на табели и игре, је добра. Али, далеко смо још од Русије. Оно што су играчи успели да ураде, је заиста беспрекорно.

        Ипак, чини се да од амбијента много тога зависи?

        - Знам да један човек не може све сам да уради, ни ја као селектор, а ни моји сарадници, који су били беспрекорни. Ипак, једном великом ангажованошћу у којој је био укључен сваки појединац, почев од играча па све до председника, успели смо да се брзо фудбалски преоријентишемо и да направимо групу и створимо један култ победника.

        Многи Ваши претходници нису успели да направе жељени баланс између играча и стручног штаба. Другим речима, многи фудбалери су често „искакали” из жељеног кодекса понашања. Ипак, вама је пошло за руком, у чему је тајна?

        - Када сам преузео репрезентацију знао сам одакле да кренем. Нисам имамо никакву дилему да уколико репрезентативци прихвате све моје захтеве да ће све на крају бити онако како сам пожелео. Направили смо јасан кодекс понашања. Мој тим сарадника је с играчима веома брзо успео да успостави један поштен однос, који је подразумевао пуно поверење. Сваком појединцу сам одмах на почетку рекао да ако му нешто не одговара, да није у обавези да игра за репрезентацију. Јер, као што знамо, свако од њих паре зарађује у својим клубовима. А играње за репрезентацију је, верујем, част за сваког фудбалера.

        Селектор младе репрезентације Томислав Сивић често је говорио да пола заслуге за успех његове екипе припада Вама?

        - Када погледам какав нам је домаћи фудбал, клубови, овај успех младе репрезентације не треба уопште потценити. Притисак који имају наши фудбалери морају да знају да носе. Са колегом Сивићем имам одличну сарадњу, јер сви смо на истом задатку. Сваки успех било које наше репрезентативне селекције, диже рејтинг наше земље у међународним спортским оквирима.

        Многи тренери у Европи и код нас, форсирају систем у одбрани који креира наша репрезентација?

        - Гвардиола је прешао да игра са тројицом позади, Конте то дуго ради као тренер, почео је у формацији 3-5-2, иако у последње време често игра 3-4-3. Код нас тај систем су форсирали Живковић у Вождовцу, Ивановић у Напретку и Раставац у нишком Радничком.

        Ко је фаворит у нашој групи да први прође кроз циљ и да ли утакмица у Ирској, 5. септембра наредне године, може да одлучи победника у нашој групи?

        - Сви кандидати су близу тог циља, наравно да до краја квалификација очекујем занимљиву борбу. Примера ради, Аустрија је у последње три утакмице освојила само три бода. Дакле, две утакмице могу у доброј мери да све преокрену набоље или обрнуто. Можда ће та утакмица баш одлучивати победника у нашој групи.

        На крају смо године. У Европи се бира најбољи тренер за ову годину. Ко је Ваш фаворит?

        - Зидан, јер сам сентиментално везан. С Реалом је освојио Лигу шампиона, иако Гвардиолу највише ценим. Међутим, са Бајерном је освојио првенство и Куп, а у Европи ништа.

        Какву сарадњу имате са младим председником?

        - Носимо личну енергију, желимо да нашој репрезентацији вратимо стари сјај. Свесни смо да тај пут није лак, да ће бити и великих искушења и препрека. Али, вољу и жељу нам нико не може одузети. Ми смо један тим и тако се понашамо...

        Остаје нам да у ишчекивању новог фудбалског препорода, који ће надамо се брзо доћи, верујемо у зацртану идеју искусног стручњака, који снагом, вољом и енергијом сигурно води наш брод ка Русији...

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари