Мијат Гаћиновић: Ова генерација може много

КОГА ГОД ДА НАМ ЖРЕБ ДОДЕЛИ НЕЋЕМО ИМАТИ ЛАК ПОСАО,

НЕМА СЛАБИХ ЕКИПА НА ФИНАЛНОМ ТУРНИРУ

Мијат Гаћиновић

        Није у групи најатрактивнијих младих репрезентативаца, али његов допринос пласману на ЕП у Пољској 2017. је неспоран.

        Креативци попут њега увек су били цењени у фудбалу. Умео је да изврсно изводи прекиде, избори једанаестерац у последњој квалификационој утакмици  против Словеније или подигне ритам игре у реваншу са Норвежанима у Драмену...

        Мијат Гаћиновић сврстао се у адуте Томислава Сивића у недавно завршеној борби за континентални шампионат.

        Са 21 годином играч Ајнтрахта може да се поноси репрезентативним учинком. Као један од најмлађих Гаћиновић је 2013. са омладинцима освојио ЕП у Литванији.

        Бивши фудбалер Војводине две године касније са својом генерацијом остварио је највећи успех нашег фудбала - трофеј светског првака за играче до 20 година на Новом Зеланду.

        Док је претходни бараж за финални турнир младих преседео на клупи против Норвежана је 106 минута провео у игри.

        - Стекли смо јако добру предност у првој утакмици и то нам је омогућило да имамо више опција за игру у реваншу. Било је тешко, као што смо и очекивали. Видели сте да је Шпанија са два ремија прошла бараж, што говори о малој разлици у квалитету учесника. Заслужено смо елиминисали Норвежане, по шансама је свакако требало да избегнемо пораз у Скандинавији - осврнуо се Мијат Гаћиновић на доигравање за место међу најбољих 12 репрезентација Старог континента.

        Јесте ли задовољни својим играма?

        - Много више другом утакмицом јер сам играо на својој позицији, по левој страни. На супротном боку у првом сусрету нисам се најбоље снашао.

        Смета ли вам кад улазите у игру с клупе?

        - Подједнако сам мотивисан кад год добијем шансу. Сви ми смо свесни да имамо доста добрих играча и да је сасвим нормално да будемо и резерве. Селектору Сивићу није било лако да задовољи све репрезентативце, а уз то је морао да води рачуна и о расподели минутаже обзиром да смо играли две утакмице за пет дана.

        Мисли су вам усмерене ка жребу 1. децембра у Кракову, које селекције прижељкујете за ривале у групној фази такмичења?

        - Кога год да нам жреб додели нећемо имати лак посао. Нема слабих екипа на финалном турниру. Уверен сам ипак, да ова генерација може много, чак и да понови успехе из омладинске конкуренције. До почетка ЕП у Пољској остало је више од пола године, имаћемо и провере на пролеће. До јуна ћемо више бити посвећени обавезама у клубовима, задатак нам је да квалитетно играмо и тренирамо како бисмо спремни дочекали завршне припреме.

        Колико је теже доћи до врха Европе у старијој конкуренцији од омладинске?

        - Тешко је било и кад смо се такмичили као јуниори. Није лако бити бољи од европских и светских велесила. Другачији је систем квалификација, чак је био суровији са омладинцима. Надам се да ћемо се радовати и у Пољској, иако такве амбиције има још неколико репрезентација.

        Критичари и скептици увек кажу да ће се и ваша генерација „покварити” кад стигне у сениорски државни тим?

        - Нема потребе да било шта мењамо у свом приступу. Показали смо више пута да имамо победнички менталитет и карактер. Можемо да то демонстрирамо и у сениорској селекцији кад будемо добили шансу. Млади смо, важно је да сви буду стрпљиви с нама, сигурно ћемо моћи много да пружимо.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари