Матић највреднији српски фудбалер икада!

МЕДИЈИ ОБЈАВИЛИ ДА СУ СЕ ЛОНДОНСКИ И МАНЧЕСТЕРСКИ КЛУБ „НАШЛИ“ НА £40 МИЛИОНА (€44,7 МИЛИОНА)

Немања Матић

        Завршено је. Немања Матић је из Челсија прешао у Манчестер јунајтед.

        Репрезентативац Србије није чекао да енглески клубови објаве вест о промени дреса, већ се сам потрудио да стави тачку на летњу сагу иако на уговор још није стављен печат. По доласку у Јунајтедов камп у Карингтону на медицинске прегледе преко друштвених мрежа је објавио фотографију у новом дресу и тако ставио тачку на неизвесност која је владала дуже од месец дана.

        Тачна сума за коју је Јунајтед купио Матића од Челсија биће тек саопштена. Енглески медији су објавили да су се лондонски и манчестерски клуб „нашли“ на 40 милиона фунти (44,7 милиона евра), што је између прве Јунајтедове понуде и Челсијевог захтева да обештећење износи 50 милиона.

        Без обзира колико тачно у фунту буде износио трансфер, Немања Матић се враћа на врх листе најскупље плаћених српских фудбалера. „Број један“ био је у јануару 2014, кад се из Бенфике вратио у Челси за обештећење од 25 милиона евра.

        Исту суму шест месеци касније Бенфика је зарадила продајом Лазара Марковића Ливерпулу, да би 25 милиона евра и Наполи прошлог лета платио Торину за Николу Максимовића.

        За разлику од Матића и Марковића, који су плаћени у једној рати, Наполи је Максимовића платио Торину у две рате. Прошлог лета Наполитанци су на рачун Бикова пребацили пет милиона, а овог још 20, укупно 25.

        Немања Матић је преласком из Челсија у Манчестер јунајтед запосео и прво место листе укупно најскупљих српских фудбалера.

        До сада је на врху био Дарко Ковачевић, чији су трансфери током каријере досегли укупно 53 милиона евра. Највећи део, 32 милиона, сакупљен је у два трансфера. У јулу 1999. Јувентус је Ковачевића платио Сосиједаду 17 милиона евра, а две године касније продао га је Лацију за 15 милиона.

        Били су то, заправо, трансферу у пезетама и лирама, а због лакшег разумевања изражени по курсу евра.

        Са Матићем је све јасније. Његови трансфери до сада су износили укупно 31,7 милиона евра, а преласком у Манчестер јунајтед далеко ће подићи црту, на најмање 76 милиона евра.

Немања четврти српски фудбалер у Јунајтеду

        Немања Матић је четврти српски фудбалер у Манчестер јунајтеду.

        Најдубљи траг је оставио Немања Видић, играјући за клуб са Олд Трафорда од 2006. до 2014.

        Зоран Тошић је по уговору био две сезоне члан Јунајтеда, али се задржао само у другој половини 2009. и одиграо само две утакмице.

        У исто време на Олд Трафорду је био и Адем Љајић, али није дебитовао за Ђаволе.

        На списак бисмо могли да упишемо и Бојана Ђорђића, иако је играо за Јунајтед са шведским пасошем.

        Са простора некадашње Југославије, први је на Олд Трафорду играо Никола Јовановић, Црногорац са Цетиња, првотимац Црвене звезде између 1875. и 1980.

Милошевић вредео данашњих 33,5 милиона евра

        Суме су једнаке, али вредност новца се током година мењала, па провера по инфлаторном калкулатору даје другачију слику о трансферима српских фудбалера прављених пре две деценије.

        Дуго година рекордни највећи трансфер међу српским фудбалерима био је прелазак Сава Милошевића из Сосиједада у Парму за 25 милиона евра. То је сума једнака данашњих 33,5 милиона евра, што значи да је трансфер некадашњег репрезентативног голгетера далеко надмашио трансфере Матића, Марковића и Максимовића.

        Пре Милошевића рекордни трансфер био је прелазак Синише Михајловића из Сампдорије у Лацио у у лето 1998. вредности од 17 милиона евра. То је вредност данашњих 24 милиона евра.

        Посматрано кроз инфлаторни калкулатор, позиције Милошевића, Михајловића и других фудбалера који су мењали клубове пре 15-20 година су другачије на листи најскупљих српских фудбалера.

        Фудбал, ипак, не иде у корак са инфлацијом, већ има другачија економска правила. Зато би листу најскупљих Срба могао да промени Немања Максимовић. У недавно потписаном уговору са Валенсијом има откупну клаузулу од 100 милиона евра.

        Сергеј Милинковић-Савић је продужио уговор са Лациом до 2022. у који је уписана откупна клаузула од 30 милиона евра.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари