Лига Европе: „Орлови” на Јуве и шпански дерби

ПОСЛЕ УЗБУЂЕЊА У ПОЛУФИНАЛУ ЛИГЕ ШАМПИОНА ОЧЕКУЈУ НАС МЕЧЕВИ ИСТЕ ФАЗЕ У НАЈМАСОВНИЈЕМ ЕВРОПСКОМ ТАКМИЧЕЊУ

          На стадиону Роман Санчес Пицхуан на програму је шпански дерби између Севиље и Валенсије.

          Дерби вечери, како га многи називају финале пре финала, игра се у Лисабону - где Бенфика на Лужу дочекује Јувентус. Прваци Португалије, предвођењи Лазаром Марковићем и Миралелом Сулејманијем, ће покушати да стигну до предности и пласмана у ново европско финале.

          Полуфинале Лиге Европе, 21.05:

          Јувентус - Бенфика

          Севиља - Валенсија

          Финале 14. мај - Стадион Јувентуса (20.45)

Бенфика vs Јувентус - Луж

          Дуел на стадиону Бенфике доноси на сусрет две најбоље екипе у такмичењу. Оба тима су се у Лиги Европе нашли после испадања из Лиге шампиона, од када варирају као једни од највећих фаворите за освајање трофеја.

          „Орлови“ су прошлог викенда обезбедили 33. рекорду титулу првака Португалије, па могу максимално да се посвете обавезама које их очекују на континеталном плану. Тренер екипе Жорж Жесус је пред меч истакао, по њему, две кључне ствари - „посебност“ Андрее Пирла и тактичку изванредност тренера „Старе даме“ Антониа Контеа.

          „Сматрам да су они и моја екипа два најбоља састава која су преостала у такмичењу. Ништа неће бити познато после деведесет минута на нашем стадиону. Они су тактички јаки, играју на начин својствен земљи из које потичу. Али, колико год били различити у поставци, наши тимови имају сличну филозофију“, јасан је Жесус.

          Бенфика, која није поражена у последњих 12 сусрета у Европи. ће бити лишена помоћи Силвија и Едуарда Салвија, који су завршили сезону, док че Љубомир Фејса и Николас Гаитан бити спремни за реванш у Италији.

          Два тима веч су се састајала у овој фази европских такмичења, Бенфика је била успешнија у сезони 1967/68, када је захваљујући легендарном Еузебију успела да слави са укупних 3:0 и пласира се у финале тадашњег Купа шампиона. Двадесетпет година касније, „бјанко-нери“ су се реванширали Португалцима у четвртини финала Купа UEFA.

          Екипа коју је са клупе предводио Ђовани Трапатони је, са Антониом Контеом у саставу, успела да избаци Бенфику, после пораза у првом мечу. а касније и подигне трофеј намењен победнику такмичења.

          „Освојио сам ово такмичење као играч, али сада „живимж живот тренера. Сматрам да смо мој колега и ја на истом нивоу и да са подједнаким шансама улазимо у овај двомеч. Имам велико поштовање према њима, а поготово према ономе што је Жесус успео да постигне. Евидентан напредак током последњих сезона су крунисали освајањем националног шампионата. То је за њих изузетно важно. Ми и даље нисмо успели да обезбедимо нову титулу првака, па морамо да размишљамо о два фронта“, рекао је тренер Јувентуса Антонио Конте.

          „Стара дама“ има осам бодова предности четири кола пре краја Серије А, а екипа ће у Лисабону бити ослабљена неиграњем повређених Артура Видала и Симонеа Пепеа, док је Карлос Тевес под знаком питања.

          „Очекује нас изузетно напоран али и узбудљив период. Боримо се за титулу и финале Лиге Европе. Морамо да дамо све од себе у 180 минута, са изузетно јаким противником, ако желимо да заиграмо финале пред нашим навијачима. У Европи немате права на грешку“, закључио је Италијан.

Севиља vs Валенсија - Рамон Санчес Писхуан

          С друге стране, у Андалузији се игра дерби Шпаније, па ће Примера сигурно имати свог кандидата за трофеј у Торину 14. маја.

          Севиља се налази у одличној форми, па се може рећи да у дуел са „Слепим мишевима“ улази као мали фаворит. Екипи Унаја Емерија биће ово 17. меч ове сезоне у Европи. Први су одиграли још првог дана августа прошле године - када су у квалификацијама савладали Младост из Подгорице. Тренер Андалужана Унај Емери, некадашњи тренер управо Валенсије, има прилику да донесе Севиљи трећи трофеј најмасовнијег такмичења.

          „Био сам на челу Валенсије четири године, и то ме је начинило бољим човеком и бољим тренером. Али, сада сам сто одсто Андалужанин и желим да се Севиља нађе у финалу - до ког је дуг пут“, рекао је Емери и додао: „Ово такмичење је пуно дало Севиљи, зато и осећамо велику одговорност. Сећам се с колико су желе моји играчи играли против Младости, али и 4.000 навијачи који су нас бодрили против Ешторила. Тада ми је било јасно колико ово такмичење значи целом граду“.

          Дефанзивац тима који је две године узастопно освајао Куп UEFA (2006, 2007) Николас Парехо каже да његова екипа жели да задржи добру форму.

          „Могу вам рећи да се цео тим радује сусрету са Валенсијом. Једини циљ нам је да задржимо добру форму, а резултат ће доћи. Када бисте погледали један наш тренинг било би вам јасно колико желимо трофеј Лиге Европе“, рекао је Парехо.

          Севиља је од последњих 15 мечева 12 решила у своју корист, али ове сезоне није успела у два наврата да савлада екипу са Местаље у националном шампионату. У фебруару на Рамос Санчес Писхуану било је 0:0, док је Валенсија славила у првом делу сезоне 3:1. Управо је то чињеница коју истиче тренер гостију Хуан Антонио Пици.

          „Тренери и играчи Валенсије имају исту жељу у последњих десет година када гостују у Севиљи - а то је победа. Ни овога пута није другачије, али нисмо фаворити. Овај сусрет биће највећи у каријери за многе од нас, укључујући и мене. Потрудићемо се да дођемо до што бољег резултата пред реванш. Морамо имати такав приступ уколико желимо у финале. Имам осећај да ће одлука пасти на Местаљи“, рекао је 45-годишњи Пици.

          Тренер домаћег састава нема кадровских проблема, док стратег гостију има само једну дилему - да ли на гол ставити Висентеа Гуаиту или тек опорављеног Дијега Алвеша.

          Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари