Кина би репрезентацију по Пиксијевој мустри

СРПСКИ ФУДБАЛ ВОДЕ ПОЛТРОНИ, ПОСЛУШНИ ТРЕНЕРИ КОЈИ НИСУ ПРОШЛИ КАО ИГРАЧИ - КАЖЕ ЂУРОВИЋ

Драган Стојковић Пикси

        КИНА улаже на стотине милиона долара, довођењем светских асова и тренера жели да подигне квалитет фудбала, а репрезентација најмногољудније земље на свету тежи да игра по моделу једног Србина - Драгана Стојковића. Ово нам открива Жарко Ђуровић, већ две године Пиксијева десна рука у Гавнгџуу Фули.

        - Фудбалска јавност у Кини одушевљена је игром Фулија и желе да репрезентација игра по том моделу. О томе се воде озбиљни разговори. Од 30 утакмица на 25 смо доминирали. Имали смо од 100 до 200 пасова више од противника. Барселона има посед лопте 60-70%, а ми 60-65%. Са буџетом од 50 милиона заузели смо шесто место, а клубови испред нас располагали су три до четири пута већим сумама - објашњава Ђуровић за „Новости“.

        Некадашњи истакнути играч Звезде истиче да је Кина по менталитету најближа Србији, а да Стојковићев рад и филозофија игре потврђују да наша земља има квалитетне стручњаке, али који не раде у домовини.

        - Мој двогодишњи рад у Кини даје ми за право да заступам ову тезу. Стојковић и његов стручни штаб показали да српски тренери могу да буду уз раме великим тренерима као што су: Сколари, Липи, Пелегрини, Ериксон... Фули је тренутно међу три екипе са најбољом игром у Кини.

        Кинези су схватили, наставља Жаре, да велика фудбалска имена са рејтингом могу да унапреде развој фудбала у земљи и зато их доводе јер они осим знања имају добру комуникацију са играчима, навијачима, публиком.

        - Пикси је попут Венгера, прави резултате и ствара младе играче. Захваљујући њему и успесима које прави нашим тренерима расте рејтинг у овој земљи, па ће то условити сигурно нове доласке српских стручњака у Кину.

        Добар резултат прошле сезоне условио је продужење уговора.

        - Од нас је тражио опстанак у лиги, а ми смо на опште изненађење, завршили на шестом месту. Уз то продали смо и четири играча за 40 милиона долара. Направили смо и резултат и новац. Газда то уме да цени, понудио је у септембру нови уговор на четири године, дао нам и авион на коришћење. Сад нас чека нова сезона, нова искушења, да задржимо ниво и унапредимо игру и резултат - закључује помоћни тренер Гвангџуа.

СРПСКИ КЛУБОВИ БИРАЈУ ПОСЛУШНИКЕ

        Нема Ђуровић добро мишљење о стању у српском фудбалу:

        - Српски фудбал воде полтрони. Људи који воде клубове, бирају послушне тренере. Оне који нису прошли као играчи. У школама наших највећих клубова раде само послушни и они који хоће да раде за мало новца колико им нуде код нас.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари