Караџић: Политика је задала ударац фудбалу

„ФУДБАЛ НЕ СМЕ ДА ПРЕЂЕ ЛИНИЈУ И ПРЕКРАЈА ГРАНИЦЕ БИЛО КОЈЕ ДРЖАВЕ“

Томислав Караџић

        Председник ФСС Томислав Караџић рекао је да ће одлука о пријему Косова у чланство UEFA изазвати велика превирања у региону.

        Он је додао да ће та одлука отворити Пандорину кутију широм Европе и да је то „политичко питање“.

        Иако није промењен Статут UEFA, Косово је на конгресу у Будимпешти примљено у европску кућу фудбала као 55. чланица.

        С бине је на захтев за пријем Косова одговарао и председник ФСС Томислав Караџић. На почетку говора Караџић је поздравио Мишела Платинија уз жеље да „што пре изађе из проблема, како не бисмо дошли у ситуацију да имамо више савеза него земаља“.

        „Надао сам се да никада нећу морати да говорим о овој теми, јер сам веровао да ћемо бити успешни у томе да сачувамо фудбал од политике“, рекао је Караџић.

        Позивајући се на 5. члан статута UEFA у коме се наводи да чланице могу бити само земље које су признате као самосталне државе у УН, Караџић је инсистирао на томе да је у питању „политички предлог“ и рекао да „фудбал не сме да пређе линију и прекраја границе било које државе“.

        „Примање савеза самопроглашене државе у UEFA би пред очима целог света омогућило најгрубље мешање политике у спорт. Зато морамо да кажемо не“, рекао је Караџић.

        Први човек ФСС је подсетио да Косово није чланица УН и да је одбијен пријем Косова у UNESCO, али је навео и да у поступку пријема у UEFA постоји читав низ озбиљних недостатака.

        Како је рекао, учесници конгреса нису добили ни документацију у вези с пријемом, а није било ни става правне комисије UEFA. Караџић је као аргумент навео и санкције УН из 1992. године, када тадашња Југославија није играла Европско првенство у Шведској.

        „У складу са важећом и обавезујућом Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, Косово и Метохија је део Републике Србије под управом УН. И ако се 1992. године поштовала резолуција УН на основу које Југославија није играла Европско првенство у Шведској, зашто би се сада глуво и слепо прелазило преко једне резолуције УН?“, навео је Караџић.

        Караџић је рекао да би пријем Косова у UEFA довео до поделе чланства и отворило „Пандорину кутију широм Европе“.

        „Питање је - где би ови клубови играли, како ће државе које нису признале Косово дочекивати клубове, какав ће протокол примењивати, а питање је и безбедности и сигурности на стадионима на Косову, који нису прошли уобичајену процедуру за лиценцирање“, навео је Караџић.

„Фудбал у раљама политике“

        „Фудбал се нашао у раљама политике и ово је потез UEFA који може да има несагледиве последице. Четири године ФСС се борио и одбијао све покушаје самопроглашене државе, а онда смо добили највећи ударац од Међународног олимпијског комитета, чији пријем Косова је био посебно апострофиран од стране косовске делегације. ФСС и наша борба постали су многима сметња и препрека, али против политичке злоупотребе фудбала нисмо могли“, рекао је Караџић за сајт ФСС.

        Он је подсетио да су владе 38 чланица UEFA признале независност Косова, због чега су тамошњи савези морали да следе упутства политичара.

        „У тако неравноправној борби успели смо да спречимо промену Статута која нам омогућава да наставимо своју борбу. И овај чин је неће зауставити, сада за све наше људе и клубове са Косова и Метохије, који већ функционишу у оквиру нашег система.“

        Према његовим речима, највећа фудбалска европска организација није смела да поклекне пред политичким притисцима.

        „ФС Гибралтара је, примера ради, добио спор против UEFA пред Спортским судом у Лозани, а сада и против FIFA. Било је оних који су мислили или знали да би можда и такозвано Косово поступило на исти начин, а UEFA би онда плаћала папрено изгубљени случај. Није ово добро. Сада се постављају многа питања, како ће реаговати оне земље које нису признале самопроглашену државу? Како организовати утакмице, по којем протоколу, са којим обележјима? Политика је задала ударац фудбалу који може да остави трајне и несагледиве последице за игру, као и саму организацију“, закључио је Караџић.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари