ФСС „удара“ и на Црвену звезду и Партизан?

У ПАЗОВИ САСТАНАК ОДБОРА ЗА ХИТНА ПИТАЊА НА ИНИЦИЈАТИВУ UEFA ЗБОГ СУМЊЕ У НАМЕШТАЊЕ УТАКМИЦА

        Сваки пут када се у српској јавности проговори о нерегуларним утакмицама, стидљиво се постави питање и да ли ће „вечити“ бити предмет истраге.

        „Најављени су друголигаши, али су на нишану вечити“, пише београдски „Курир“ у издању од четвртка, дан након што је председник Фудбалског савеза Србије, Славиша Кокеза, открио за које утакмице Прве лиге Србије се сумња да су намештене.

        „Чешљају се и вечити ривали. Нису заобиђени ни њихови мечеви. Ту су Звездин меч против ОФК Београда и Партизанов са Новим Пазаром, али има још њихових сумњивих утакмица о којима ће се тек чути“, наводи овај лист изјаву неименованог саговорника „упућеног у дешавања“.

        Састанак Одбора за хитна питања заказан је већ за данас, у Пазови, када би требало да буде познато више о потенцијалном српском „Калчополију“, који је иницирала UEFA саопштавајући људима из ФСС које су утакмице означене као сумњиве, међутим и овог пута намеће се питање - да ли су најаве кажњавања Црвене звезде и Партизана реалне или утопијске.

        Сваки пут када се у српској јавности проговори о нечасним радњама, било да се ради о штеловању исхода, резултата, сумњивим „прелазима“, игри „три за три“, шверцовању играча, извођењу омладинских тимова и слично, појави се стидљиво и питање о томе да ли ће се неко озбиљно позабавити утакмицама београдских „вечитих“ које „личе“ на сумњиве, а најчешће се као такве наводе Звездина са ОФК Београдом (2:6, август 2015) и Партизанова са Новим Пазаром (4:3, август 2013).

        Искуство нас учи да ће и овог пута, ако буде кажњавања, страдати мали између осталог и због тога што су Звезда и Партизан неретко имали прећутну или конкретну подршку Фудбалског савеза Србије у кризним тренуцима, а догађало се и да црвено-бели играју Суперлигу са „привременом лиценцом“ након што нису успевали да измире нагомилана дуговања према бившим играчима и тренерима, што би - у случају строгог поштовања прописа - значило у најмању руку забрану регистровања нових играча.

        У дану у ком је Кокеза проговорио о нечасним радњама, одиграна је и утакмица Суперлиге у Сурдулици између Радника и Црвене звезде, после које је тренер домаћих Милорад Косановић оштро напао фудбалску и судијску организацију и „питао их због чега лопови раде тако одговоран посао“.

        Сви су изгледи да ће ФСС „опростити“ Партизану пропуст са Душаном Влаховићем, који се недавно догодио, односно да ће бити прихваћено објашњење из Хумске да је уверење о обављеном лекарском прегледу само заборављено у Београду.

        У исто време „Вечерње новости“ пишу да ФСС испитује догађаје везане за још три прволигаша, поред оних које је Кокеза јавно означио као учеснике у потенцијално нечасним радњама, али и да су под лупом „два клуба из Суперлиге“. Не наводе се, додуше, имена.

        „Највећа казна за клуб је одузимање бодова, а у евентуално поновљеној доказаној кривици санкција би била избацивање из лиге. Могућа је, наравно, и новчана казна. Такође, да буду проглашени кривим могу да буду и лица ако се докаже да су учествовала у нечасној радњи“, изјавио је председник Дисциплинске комисије ФСС, Жарко Стевановић, за „Блиц“ и додао да ће овако озбиљна истрага бити тешко спроведена без помоћи државе, што је и до сада био углавном ултимативни изговор фудбалских челника код неких ранијих заташканих афера.

        Стевановић је, ипак, најавио да би неки случајеви могли да буду завршени до краја године, када би ФСС требало да одреди и санкције актерима.

        А, Мирко Поледица из Синдиката професионалних фудбалера „Независност“, поновио је у изјави за „Ало“ да се, он лично, залаже за нулту толеранцију у случају доказивања нечасних радњи, што подразумева избацивање клубова из лиге, уместо одузимања бодова и новчаних казни, док за актере самих догађа тражи доживотно искључење из фудбала.

        Ипак, поучен ранијим искуствима, Поледица сумња да ће се нешто крупно догодити и овог пута.

        „За оне који се баве намештањем резултата немам никакву толеранцију. Такве клубове бих моментално избацио из лиге. Уколико се докаже да је било нечасних радњи, сматрам да се сви учесници у намештању морају доживотно удаљити из фудбала. Ако су и играчи умешани, онда би и њихове каријере требало окончати“, рекао је Поледица и похвалио првог човека ФСС због иницијативе која би за циљ требало да има подизање регуларности такмичења.

        „То што је Славиша Кокеза упознао јавност са намештањем утакмица је за сваку похвалу“, додао је.

        Ипак, подсетио је да је својевремено Тужилаштво одбацило сведочења фудбалера о томе да је тражено од њих да наместе утакмице тумачењем да нема материјалних доказа.

        „За покретање поступка против осумњиченог клуба потребно је да неко поднесе пријаву“, подсећа Стевановић за „Новости“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари