ФСС: Нисмо поклекли у вези са Косовом

ФУДБАЛСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ОДЛУЧНО ЈЕ ДЕМАНТОВАО МЕДИЈСКЕ ТВРДЊЕ

ДА ЋЕ ПРИХВАТИТИ ДА КОСОВО ИГРА ПРИЈАТЕЉСКЕ УТАКМИЦЕ

         Фудбалски савез Србије (ФСС) одлучно је демантовао медијске тврдње да су челници српског Савеза „попустили“ и да ће се сагласити да такозвани Фудбалски савез Косова игра пријатељске међународне мечеве.

         „Апсолутно су нетачне све информације објављене у поменутом тексту. Најпре, ниједан члан Фудбалског савеза Србије неће присуствовати седници Извршног комитета FIFA, нити ће том приликом - нити било када, дати ма какву сагласност по питању легалности рада и активности такозваног и самопрокламованог Фудбалског савеза Косова. А да се налазимо под изузетним притиском - налазимо се, и то у дужем временском интервалу, посебно у претходне две године“, пише у саопштењу ФСС.

         Челници ФСС истичу да су у константном контакту са Владом Србије у вези са овом материјом и у саопштењу су подсетили на ставове које су изнели највиши представници FIFA и UEFA.

         „Подсећамо да је ове године председник FIFA Јозеф Блатер посетио председника Владе Републике Србије Ивицу Дачића и да су том приликом разговарали о овој теми. Фудбалски савез Србије од тада чека на добијање званичних инструкција у даљем раду и све док их не добијемо нећемо прихватити учешће на било каквом састанку где би се о томе разговарало. Подсећамо јавност на принципијелни став UEFA и њеног председника Мишела Платинија, да пријем нових чланица - у овом случају Косова, није могућ без међународног признања у оквиру Уједињених нација. Фудбалски савез Србије се на прошлогодишњој Ванредној седници Конгреса UEFA изборио да се о статусу пријема Косова и не одлучује, због поштовања поменутог правила, а наглашавамо да је већина од 53 земаља-чланица европске куће фудбала политички признало Косово“.

         У саопштењу се додаје да су челници Извршног комитета FIFA прошле године једнострано донели одлуку о могућности играња пријатељских утакмица клубова и млађих селекција са територије Косова у међународним оквирима, али под јасно дефинисаним условима - учешће без било каквих националних симбола (застава, химна, обележје на дресу...)

         „Верујемо да ће челници FIFA имати и разумевања и скинути случај Косово као евентуалну тему наредне седнице Извршног комитета, већ да ће се о тој проблематици разговарати када се за то стекну сви услови“, додаје се у саопштењу ФСС.

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари