ФСС: И „условне“ лиценце и без рефлектора

ФУДБАЛСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ОДСТУПИО ОД СВОЈИХ, РАНИЈЕ ДОНЕТИХ ОДЛУКА

И НАПРАВИО ЈЕ НИЗ УСТУПАКА

        На крају прошле такмичарске сезоне, Фудбалски савез Србије (ФСС) зацртао је прецизне услове под којима ће клубови моћи да играју у Јелен Суперлиги. Решавање финансијских проблема, тачније дугова, као и постављање рефлектора били су међу приоритетима.

        Али, како се ближио и ближи дан почетка нове сезоне, ФСС је све флексибилнији према одређеној групи клубова и како ствари стоје сви ће моћи да играју у Суперлиги, без обзира на горе наведене критеријуме. Или, другачије речено, ФСС је одступио од својих, раније донетих одлука и направио је низ уступака.

        То је саопштено после данашње седнице Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије (у даљем тексту: Одбор) у Старој Пазови, на којој је највише времена посвећено предстојећем почетку такмичења у Суперлиги.

ЛИЦЕНЦЕ

        Потврђена је информација да је чак 12 клубова(!) добило додатни рок од 30 дана за решавање финансијских проблема, стања рачуна и ликвидности.

         „Уколико то не учине у поменутом периоду, уследиће накнадна анализа стања са предложеним конкретним мерама“, наводи се у саопштењу са седнице.

        Једини закључак који би могао да се извуче из овога јесте: ко плаћа и на време подмирује дугове није у истој позицији као они који дугују. Да не кажемо нешто теже и оштрије.

РЕГИСТРАЦИЈА ИГРАЧА

        На седници Одбора донета је одлука да се пружи пуна подршка надлежним дисциплинским органима ФСС у смеру забране регистрације нових играча у клубовима који нису измирили дуговања према повериоцима. У том смеру, упућен је апел клубовима да хитно реше те проблеме, у смеру исплате дуговања или постизања договора са повериоцима.

        У циљу равноправног постављања ка свим клубовима, на седници је донета одлука да ФСС до краја ове године укине пружање сваке врсте финансијских позајмица клубовима, осим у изузетним ситуацијама по посебним одлукама председника и генералног секретара, уз обавезу верификације на следећој одлуци Одбора за хитна питања ФСС.

РЕФЛЕКТОРИ

        И овде је направљен уступак. Према најновијој одлуци челника српског фудбала, и они клубови који на својим стадионима немају рефлекторе моћи ће да играју на њима. А пре нешто мање од два месеца (17. јуна) ФСС је имао овакав став: сви суперлигаши морају да имају рефлекторе на својим стадионима.

        Рок за испуњење обавезе да сваки клуб учесник Јелен Суперлиге мора да има рефлекторе на стадионима померен је са дана почетка нове сезоне до краја јесењег дела сезоне 2014/15. Дакле, клубовима који још увек немају подигнуте рефлекторе, али су ушли у процес њиховог подизања, дат је додатни шестомесечни рок и очекује се да у том периоду испуне обавезе.

        Уз то, очекује се да се не ради само на подизању рефлектора, већ да се у домену испуњавања инфраструктурних захтева поправе и стања са свлачионицама, теренима и осталим сегментима.

        И онда закључак: клуб који не буде имао рефлекторе на свом стадиону неће добити лиценцу за такмичење у наредној сезони 2015/16.

        Иначе, рефлекторе на својим стадионима сада немају: Рад, ОФК Београд, Спартак, Раднички из Крагујевца, Доњи Срем и Младост из Лучана.

СТАДИОНИ

        Одбор за хитна питања анализирао је и стање безбедности на стадионима суперлигашких клубова.

        Прихваћен је став надлежних безбедоносних органа да, због проблема уочених на њиховим стадионима, Рад и ОФК Београд утакмице високог ризика играју на стадиону Обилића, док ће остале мечеве моћи да играју на својим објектима. Комесар за безбедност ФСС Миливој Мирков ће Заједници клубова Јелен Суперлиге и клубовима доставити додатне мере за организацију утакмица високог ризика.

        У саопштењу на сајту ФСС не пише да ли у ове стадионе спадају и онај ФК Вождовца или Доњег Срема, који су, на пример, мечеве против Црвене звезде и Партизана претходних сезона морали да играју на другим објектима (стадион Обилића, односно стадион „Карађорђе“ у Новом Саду).

        А Партизан у 1. колу гостује управо Вождовцу.

СУДИЈЕ

        Председник Судијске комисије ФСС је Зоран Петровић, а формиране су две поткомисије:

        Поткомисија за делегирање судија, помоћних судија, посматрача суђења Супер лиге, Прве лиге Србије и међународних утакмица

        Зоран Петровић - делегирање посматрача суђења на утакмицама Суперлиге, Прве лиге Србије и Купа Србије

        Ђорђе Гајдобрански - делегирање судија на утакмицама Суперлиге

        Миленко Матовић - делегирање судија на утакмицама Прве лиге Србије

        Поткомисија за анализу суђења и рангирање судија

        Ђорђе Жутић, председник, Срђан Јовановић, члан и Душан Мракић, члан

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари