FIFA: VAR и на екранима на стадионима на СП

СНИМАК НЕЋЕ БИТИ ПРИКАЗАН ДОК СУДИЈА ДОНОСИ ОДЛУКУ, ВЕЋ КАСНИЈЕ КАКО ПУБЛИКА - НЕ БИ УТИЦАЛА

  • Видео снимци спорних ситуација система VAR на утакмицама Светског првенства у Русији биће емитовани и на великим екранима на стадионима.

        Будућност је стигла - да ли ће VAR (video assistant referee) убити емоцију фудбала?

        VAR ће овог лета први пут бити коришћен на Мундијалу, упркос критикама у фудбалским лигама.

        Међутим, овог лета навијачи ће знати када се прегледа снимак и због чега је судија донео одређену одлуку, пренео је BBC.

        Снимак неће бити приказан на стадиону у време док судија буде доносио одлуку, већ нешто касније, како публика не би утицала на судију.

        VAR се испробава у енглеском FA и Лига купу, док се у Немачкој и Италији већ користи, а од следеће године видећемо га и у најјачој лиги Шпаније.

        Систем VAR је у Енглеској описан као „комичан“ после победе Тотенхема у FA купу против Рочдејла, крајем фебруара, када је прво поништен гол Тотенхема, а затим је и поништен гол Сона из пенала.

        У понедељак у Бундеслиги, судија је по завршетку првог полувремена, после прегледаног снимка досудио пенал за Мајнц против Фрајбурга, а са извођењем пенала се чекало док се сви играчи нису вратили из свлачионица.

        Саопштење FIFA да ће се снимци приказивати на великим екранима на Светском првенству, долази дан пошто је председник Европске фудбалске уније (UEFA) Александар Чеферин рекао да би још требало тестирати VAR, пре него што се његова употреба уведе у Лигу шампиона.

        Чеферин је изразио забринутост уочи Мундијала, пошто бројне судије до сада нису имале прилике да користе VAR.

        Главни и одговорни за Су FIFA и UEFA за суђење, бивши италијански судија Пјерлуиђи Колина рекао је да ће се коришћењем VAR „избећи очигледне велике грешке“.

       „Не ради се о томе да судије суде утакмицу уз технологију. Циљ никада није био да се проверава сваки мањи инцидент“, навео је Колина.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари