Екс-ју фудбалска лига креће од јесени 2018?

ВАСКО ДОЈЧИНОВСКИ ПОТВРДИО ДА ЈЕ UEFA ВЕЋ ОСМИСЛИЛА ЧИТАВ ФОРМАТ И ОДРЕДИЛА ФОНД

        О формирању лиге у којој би учествовали клубови са простора бивше Југославије већ дуго се прича, а судећи према изјавама челника македонског фудбала она би требало да крене на лето 2018. године.

        Први човек македонске лиге Васко Дојчиновски тврди да је и UEFA дала „зелено светло“ да формирање Балканске лиге, а спорно је само које ће име званично носити.

        Дојчиновски наводи да би регионално такмичење требало да крене у септембру 2018. године са 24 представника из Словеније, Хрватске, БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније.

        „Челници свих ногометних савеза с наших простора дали су потпору новом регионалном такмичењу, укључујући последњи састанак у Москви. Најважније од свега је да је пројект пао на плодно тло и у UEFA, где сам одржао полусатну презентацију. На њој је био присутан директор UEFA Ђорђо Маркети, човек који је осмислио и будући формат Лиге шампиона, а свратио је и председник UEFA Чеферин. Њихови утисци су апсолутно позитивни, а похвално су се изразили и чланови радне групе UEFA“, испричао је за „Вечерњи лист“ Дојчиновски.

        Он је објаснио да би ново регионално такмичење кренуло након што се кроз преткола Лиге шампиона и Лиге Европе искристализују имена клубова који настављају да играју у групној фази. Сви клубови из регије којима то не успе аутоматски би се пребацили у групну фазу регионалне лиге. Било би формирано шест група по четири клуба.

        Уколико се неко пласира из регије у Лигу шампиона или Лигу Европе, место у регионалној лиги попуњавао би следећи најбоље пласирани клуб из те националне лиге.

        „Још нису дефинисани бенефити за победника и финалисту. Али, ми смо мало нескромни па за победника желимо место у Лиги шампиона, а за другопласираног место у Лиги Европе, што ће у UEFA мало теже проћи. Такође, нисмо још дефинисали да ли би се у пролећном делу такмичења наставило са шеснаестином или осмином финала. Оно што је договорено је да би се у финалу играла једна утакмица на неутралном терену, баш као у два европска најјача такмичења“, објаснио је Дојчиновски.

        Челник македонског фудбала додао је да је UEFA већ одредила и буџет за Регионалну лигу.

        „Неслужбено сам чуо како је UEFA већ припремила новац за ту лигу у свом прорачуну, а ради се о милионским износима - и за учешће, и за пласман. Клубови ту не би имали никакав трошак“.

        Оно што већ годинама „кочи“ идеју Регионалне лиге је питање безбедности. Многи страхују да би то биле утакмице високог ризика и питање је како би се решио тај проблем.

        „Свакако да нас брине тај аспект, али се о томе и те како размишља. Али, утакмица високог ризика има и Лиги шампиона, зар не? Сложили смо се како би за такве утакмице биле примењиване посебне мере опреза. Водимо се интересом фудбала, фудбал мора да иде даље, напред, неоптерећен политиком. И уверен сам да ће Регионална лига бити квалитетнија од сваке националне лиге на овом подручју“, додао је Дојчиновски, који је истакао да ће регија од UEFA тражити да мечеве суде арбитри са ових простора.

СПОРНО ЈЕ ИМЕ

        Васко Дојчиновски је напоменуо да UEFA нову лигу води под именом Балканска лига, али је велико питање да ли ће задржати тај назив пре званичног старта, јер су многи негодовали због њега. „Искрено, ни мени се не свиђа тај назив лиге, нисам га ја осмислио, него је неко на првом састанку то име ставио на сто. Балканска лига је неслужбени назив и не верујем да ће икада заживети. Вероватно ће име новог такмичења бити 'испеглано у канцеларији из које ће бити вођена, односно у Ниону“, истакао је Дојчиновски.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари