Бернстин позвао на бојкот Мундијалa у Русији

ОЦЕНИО ДА ЈЕ FIFA „ТОТАЛИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЈА”

И ДА ГА ПОДСЕЋА НА „СТАРУ СОВЈЕТСКУ ИМПЕРИЈУ”

Дејвид Бернстин

        Бивши председник Енглеске фудбалске асоцијације (FА) Дејвид Бернстин позвао је на бојкот првенства света у Русији 2018, уколико Међународна фудбалска федерација (FIFA) не спроведе реформе

        Бернстин је за Би-Би-Си рекао да је „време за драстичну акцију против FIFA” и сматра да Мундијал у Русији неће моћи да буде схваћен озбиљно уколико на њему не буду учествовале водеће европске нације.

        Бернстин је поднео оставку на место у Антидискриминаторском одељењу FIFA, које је описао као „неефикасно”.

        Седамдесетједногодишњи Бернстин је оценио да је FIFA „тоталитарна организација” и да га подсећа на „стару совјетску империју”.

        Он је истакао да фудбал „озбиљно трпи” под садашњим режимом FIFA, а да је одлука да се Мундијал 2022. додели Катару „најгора у историји спорта”.

        - Мислим да Енглеска има у UEFA утицаја на FIFA, а требало би да размотри да се повуче са следећег Мундијала, док се не изврши одговарајућа реформа FIFA, укључујући повлачење Блатера из трке за пети мандат на месту председника - рекао је Бернстин.

        Он је нагласио да је од 54 чланица UEFA, велики број моћних земаља као што су Немачка, Шпанија, Италија Француска, Холандија.

        - Без тих земаља не можете одржати озбиљни Мундијал - додао је Бернстин.

        Слично мишљење као што је Бернстиново изнео је председник Немачке фудбалске лиге Рајнхард Раубал који је ишао и корак даље предложивши да UEFA изађе из окриља FIFA, уколико извештај о корупцији приликом избора Русије и Катара за домаћине Мундијала 2018. и 2022. не буде у целости објављен.

        FIFA је ове недеље саопштила да ће се шампионати света одржати како је и планирано у Русији и Катару 2018. и 2022. и да није било основа за поновни избор домаћина.

        Главни истражитељ корупције приликом избора за организаторе Мундијала Мајкл Гарсија жалио се на ову одлуку FIFA, рекавши да је заснована на погрешном тумачењу његовог извештаја.

        Спортски журнал
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари