БАРСА: И првак Србије директно у Лиги шампиона

РЕВОЛУЦИОНАРНА ИНИЦИЈАТИВА ПРВОГ ЧОВЕКА БАРСЕЛОНЕ САНДРА РОСЕЛА

        ПРВИ човек Барселоне Сандро Росел изашао је у јавност са револуционарним предлогом да фудбалска Лига шампиона убудуће има чак 64 учесника, двоструко више него што је сада случај.

       Росел је, у интервјуу за „Кадену сер“, истакао да би реформа такмичења много донела европском фудбалу, а унапредила ионако најбоље клупско надметање које УЕФА тренутно организује.

       Према његовом плану, уместо 32 клуба који се такмиче у осам група, било би 64 учесника. Они би се надметали у 16 група по четири екипе, из којих би по две најбоље ишле у шеснаестину финала. Тада би и почела нокаут фаза, у којој би се, све до финала, играле по две утакмице.

       Председник Барселоне инсистира на додатном унапређењу Платинијевог плана о олакшаном путу ка Лиги шампиона за мање развијене фудбалске земље.

       Подсетимо, први човек УЕФА је уместо јединствене, увео две квалификационе „траке“ ка елитном такмичењу: „путем шампиона“ пролазе прваци држава, а другим иду тимови из земаља који већ имају сигурне учеснике.

       Росел, међутим, инсистира да све европске државе имају свог представника у Лиги шампиона, као што је некада био случај у Купу шампиона. Уз то, поред 53 места резервисана за чланице УЕФА , преосталих 11 попунили би делом високо пласирани тимови у најјачим лигама, као што је и сада случај, а делом најбољи учесници квалификација.

       Наравно, овај план председника Барсе, који се заложио да се шпанска Примера смањи са 20 на 16 клубова а Сегунда са 22 на две дивизије од по 16 тимова, и даље је само идеја, али свакако револуционарна. Замислите: првак Србије - директно у Лиги шампиона. Звучи... занимљиво, зар не?

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари