Божидар Маљковић нови председник ОКС

ПРЕДСТАВЉАЈУЋИ СВОЈ ПРОГРАМ ЦИТИРАО ФИДЕЛА КАСТРА: НАША ОБАВЕЗА ЈЕ ДА ПОБЕЂУЈЕМО

Божидар Маљковић

        Прослављени кошаркашки тренер Божидар Маљковић изабран је данас за новог председника Олимпијског комитета Србије на Изборној скупштини.

        Маљковић је као једини кандидат за наследника Влада Дивца изабран без гласања на Скупштини ОКС у Дому Војске Србије, пред 54 присутна делегата.

        - Радио сам у седам земља и увек се водио принципом из Ушћа. Први принцип је да ко хоће да једе супу нема пара за салату, увек ћу се водити интересима српског спорта. Други је да 45 година чекам овај тренутак да доживим круну каријере, њен сам тријумфални заштитник. Квантумом уложеног рада исправљамо грешке. ОКС никад неће гасити светла, биће отворен за све „мале“ спортове. Трећа жеља ми је да развијамо и стварамо нове освајаче медаља, без системског рада нема успеха. Успех у спорту се ствара, не може преко ноћи или чудом. Преко ноћи и случајно се само повећава наталитет - рекао је Маљковић представљајући свој програм и потом као четврти принцип цитирао Фидела Кастра.

        - Наша обавеза је да побеђујемо - поручио је Маљковић.

        Како је навео, не жели да буде почасни председник, већ председник рада и додао да жели да се стварају нови центри ван Београда.

        - Не понизни председник као Макрон, већ радни. Политика Владе Србије за спорт је изванредна. Желимо у сарадњи са премијером и министарством омладине и спорта дислоцирамо неке спортове из Београда, у тим центрима моћи ћемо да зарадимо неки динар доласком других спортиста.

        На Скупштини није било Дивца, као и потпредседника Жарка Паспаља и Ивана Тодорова, а седницом је председавао председник Кајакашког савеза Србије Мирко Нишовић.

        Маљковић је на чело ОКС долази након неуспеле Скупштине у децембру када није било кворума јер већина Савеза није била задовољна статутом.

        Тренерску каријеру почео је у Ушћу, радио је у београдском Радничком, Старој Пазови, био помоћник у Црвеној звезди, а потом водио Југопластику, Барселону, Лимож, Панатинаикос, Расинг, Уникаху, Реал Мадрид, Таукерамику, Локомотиву Кубањ, Цедевиту и репрезентацију Словеније.

        Током богате каријере освојио чак четири пехара Евролиге (са Југопластиком два пута, Лиможом и Панатинаикосом), по један FIBA Интерконтиненталног купа и FIBA Купа Радивоја Кораћа, као и титуле првака Југославије, Француске и Шпаније, док је два пута је био проглашен за најбољег тренера Европе.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари