Влада Ангеле Меркел тражи од Приштине да сачека са „војском Косова“

НЕМАЧКА НЕ КРИЈЕ ДА ЈЕ ВЕЋ ГОДИНАМА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ САВЕЗНИКА ШИПТАРА

 

         НЕМАЧКА влада поручила је Приштини да није тренутак за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску, јер би то био ризик, који би подигао тензије са Београдом и угрозио дијалог, пише приштинска "Газета Експрес".

         Наводи се да је Немачка један од највећих савезника Приштине већ дуги низ година и за све то време је била детаљно упозната са процесом трансформације КБС у војску, а одлуку о томе привремене приштинске институције су најавиле за 14. децембар.

         Немачка, наводи се, сматра да Приштина у овом тренутку треба да има друге приоритете, као што је економски развој и побољшање владавине права и реда.

         "Немачка признаје Косово као суверену државу. Стога, не сумњамо у суверено право Косова на успостављање редовних оружаних снага. Међутим, трансформација мора бити обављена кроз договорене критеријуме", стоји у одговору њемачке владе "Експресу".

         Немци, наводи се, сматрају да је најважније да процес трансформације буде правовремен.

         "У овом тренутку, ова иницијатива представља ризик за погоршање тензија са Србијом и угрожава нормализацију дијалога који се води посредством ЕУ. Штавише, верујемо да Косово има друге приоритете у овој фази развоја. Власти ће морати да уложе сву своју енергију у промовисању друштвено-економске реформе и да се значајно ојача владавину права ", став је Владе Њемачке.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари