Влада Албаније преузима финансирање Националног савета Албанаца у Србији

ПРИЗНАЈЕ ДА ИЗ БУЏЕТА СРБИЈЕ ДОБИЈАЈУ МАЊЕ ЗБОГ БОЈКОТА ПОПИСА СТАНОВНИШТВА 2011.

* Рагми МУСТАФА: „Ово је први пут да је Влада Албаније донела одлуку да ће редовно финансирати Национални савет Албанаца у Србији. За сада је само одлука донета, а колика ће то бити средства утврдиће се на заједничком састанку представника Владе и Савета. То финансирање ће помоћи да Национални савет Албанаца функционише пуним капацитетом

______________________________________________________

         ВЛАДА Албаније усвојила је предлог министра иностраних послова Гента Цакаја да убудуће преузме обавезу редовног финансирања Националног савета Албанаца у Србији, а колики ће бити тај износ, биће утврђено и на основу предлога Савета, изјавио је данас председник тог тела Рагми Мустафа.

         Мустафа је за агенцију Бета изјавио да Закон о националним саветима дозвољава да се те институције у Србији, осим средствима из републичког буџета, финансирају и на друге начине, путем донација из различитих извора, које углавном долазе из матичних земаља мањина.

         "Ово је први пут да је Влада Албаније донела одлуку да ће редовно финансирати Национални савет Албанаца у Србији. За сада је само одлука донета, а колика ће то бити средства утврдиће се на заједничком састанку представника Владе и Савета. То финансирање ће помоћи да Национални савет Албанаца функционише пуним капацитетом", казао је Мустафа.

         Председник Националног савета Албанаца је рекао да то тело сада не ради пуним капацитетом зато што су му за око 40 одсто смањена средства која добија из републичког буџета, до чега је дошло пошто је албанско становништво из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа бојкотовало попис становништва 2011. године, а нису узете у обзир ни процене о броју становника тих општина из 2015. године.

         "Одлуком о редовном финансирању Националног савета Албанаца Влада Албаније је показала озбиљност у намерама и интересовању за помоћ Албанцима који живе у Србији", додао је Мустафа.

         Влада Албаније је до сада као помоћ Албанцима који живе у општинама Прешево и Бујановац издвојила 50.000 евра у виду једнократне помоћи, за потребе отварања ванболничког породилишта у Прешеву 2015. године.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари