Тачи Харадинају: Укидај таксе, односи са Америком су нам важнији и од граница

ПОРУЧИО МУ: ПРИЈАТЕЉСТВО КОСОВА СА САД ЈЕСТЕ СТАЛНО, АЛИ ПОДРШКА НИЈЕ БЕЗУСЛОВНА“

* Преко Фејсбука га још упозорио: „Наше вредности и визије су у сагласности са америчким... Ова је ситуација за жаљење. Зато је сада време да поштујемо америчке пријатељске савете који имају за циљ јачање државе Косова и пацификацију региона. Одлуке било ког државног лидера не смеју да доведу у питање државни и стратешки интерес САД за Косово и шире

_____________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК шиптарског „Косова“ Хашим Тачи данас је од премијера Косова, Рамуша Харадинаја, затражио да се укину таксе које су уведене за робу која су увози из Србије и Босне и Херцеговине, што је захтев и Сједињених америчких држава и поручио да треба престати са популистичким одлукама.

         Тачи је на Фејсбуку, не спомињући именом Харадинаја, подсетио да је пријатељство „Косова“ и САД стално, али да се подршка САД не може сматрати безусловном.

         „Америчка подршка се не може сматрати безусловном ако чинимо грешке које доводе у питање америчке интересе и вредности на Косову, региону и Европи. Наше вредности и визије су у сагласности са америчким” поручио је Тачи на Фејсбуку додајући да је без помоћи САД и савезника историјски успех „Косова“ био немогућ.

         Косовски председник истиче да се актуелна кретања и деловање државних институција „Косова“ са забринутошћу прате од стране америчке владе.

         „Ова је ситуација за жаљење. Зато је сада време да поштујемо америчке пријатељске савете који имају за циљ јачање државе Косова и пацификацију региона. Одлуке било ког државног лидера не смеју да доведу у питање државни и стратешки интерес САД за Косово и шире. Популистичко деловање не сме да доведе у питање визију и стратешке одлуке Косова”, написао је Тачи, а преноси Бета.

         Према њему, довођење у питање односа са САД, ове свете алијансе, представља почетак довођења у питање државе „Косово“.

         „Такође ни ароганција која се показује у односу на Европску унију не служи на част нашој држави нити чини поносним наше савезнике и САД”, написао је Тачи.

         Према њему, „алијанса Косова са САД вреди више и значајнија је од интереса било кога”.

         Претходно је Харадинај 15. јануара из Рачка изјавио да захтеви за укидање таксе за производе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ) њега могу коштати положаја премијера, да га могу послати у Хаг, али да се никада неће одрећи таксе за одбрану територије Косова.

         „Обећавам да ћу наставити овај пут. Ако ме велика сила (САД) и подметања буду оборили (са власти) и ван владе ћу наставити овај пут, како са улице, тако и са њиве или из шуме и ако будем иза решетака, где је баш добро, ја ћу наставити (да делујем), али наше (албанско) право нико не може да доведе у питање. То треба да схвате сви и нико нас не може поколебати. Ми ћемо ићи овим путем”, казао је Харадинај, пренео је портал газетаекспрес.ком.

         Не помињући имена, Харадинај је рекао да се „све ово спрема на Косову, а не од пријатеља Косова”.

         Харадинај је и комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану током овонедељне посете Косову поручио са Косово неће укинути одлуку о увођењу таксе за робу из Србије и БиХ.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари