Скупштина шиптарског „Косова“ усвојила платформу која искључује мењање граница

ТРАЖЕ ПРИЗНАЊЕ „УНУТАР ПОСТОЈЕЋИХ ГРАНИЦА“ И УКИДАЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244

* Записали да коначни споразум мора да буде у складу са Уставом Косова, који предвиђа да је "суверенитет и интегритет Републике Косова неоспорив, неотуђив и неодвојив"

* Такође: да права о природним и осталим ресурсима, која се налазе на територији Косова, припадају ексклузивно Косову и то питање није отворено за преговоре

* У „платформи“ се посебно наглашава да на Косову неће бити неког другог нивоа власти осим локалног и централног

______________________________________________________________________

          ПЛАТФОРМА, коју је израдила Државна делегација за дијалог са Србијом и која је данас усвојена у Скупштини Косова предвиђа реципрочно признање Косова и Србије унутар постојећих граница, поштовање права албанске заједнице у Србији, решавање свих отворених питања са Србијом и укидање Резолуције Савета безбедности УН 1244.

          "Платформа садржи увод, 11 главних принципа на основу којих ће деловати Државна делегација за дијалог, те поглавља која се односе на значење нормализације, европске интеграције, ратне злочине, нестала лица и жртве сексуалног насиља, као и заштиту права мањинских заједница, сукцесију и сл", наводи се у Платформи.

          Истиче се да је политички приоритет Косова да постигне споразум са Србијом, који би Косову омогућио напредак ка универзалном признању и чланству у Савету Европе, Европској унији и Уједињеним нацијама.

          "Циљ овог споразума је решавање свих отворених питања, што омогућава двема државама да признају суверенитет једна друге и отварање пута Косова у УН-у и ЕУ", наводи се у документу.

          На основу принципа који су истакнути, главни циљ Косова је да од Србије осигура признање суверенитета и независности, уз правно-обавезујућа обећања да ће Србија прекинути све активности које ометају Косово у области међународног признања, да ће поштовати суверенитет и територијални интегритет Републике Косово и да ће одустати од супротстављања приликом аплицирања Косова у међународне организације.

          Наводи се да неће бити никаквих споразума уколико се не постигне општи споразум.

          Истиче се и да коначни споразум мора да буде у складу са Уставом Косова, који предвиђа да је "суверенитет и интегритет Републике Косова неоспорив, неотуђив и неодвојив".

          Такође, права о природним и осталим ресурсима, која се налазе на територији Косова, припадају ексклузивно Косову и то питање није отворено за преговоре.

          Додаје се да на Косову неће бити неког другог нивоа власти осим локалног и централног.

          Поводом усвајања Платформе, председник Србије Александар Вуић заказао је за сутра седницу Савета за националну безбедност.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари