Шиптарски парламент у Приштини законом од три члана прогласио „војску Косова“

ТАЧИ ОБЈАВИО ДА ЈЕ „КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ПРОЦЕС ИЗГРАДЊЕ ДРЖАВЕ КОСОВО“

* У закону усвојеном без посланика Српске листе пише да су „косовске снаге безбедности мултиетничке војне снаге, професионалне, наоружане и овлашћене да служе у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом”

__________________________________________________________________________

         ПАРЛАМЕНТ шиптарког Косова  је по убрзаном поступку, без присуства посланика Српске листе, усвојио два од три предложена закона из пакета о трансформацији КБС у војску.

         Од данас, према првом усвојеном закону, Министарство КБС зваће се Министарство одбране Косова, а усвојен је и закон о безбедносним снагама.

         Предстоји гласање о закону о служби у безбедносним снагама.

         Седница парламента је на предлог председника, Кадрија Весељија, почела минутом ћутања за жртве, како се наводи, борбе за ослобођење и државност.

         У сали је 107 посланика, пренела је Коха онлајн.

         Члан закона који садржи надлежности и дужности КСБ-а има укупно три параграфа.

         „Снаге безбедности Косова штите суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово”, наводи се у измењеном тексту, који је усклађен са препорукама Европске комисије, преноси Танјуг.

         Такође у закону стоји да су „косовске снаге безбедности мултиетничке војне снаге, професионалне, наоружане и овлашћене да служе у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом”, стоји у тачки 2 овог члана.

         Закључујући седницу парламента, председник Кадри Весељи је рекао да је ово историјски датум за Косово.

         „Честитам свим војницима”, рекао је Весељи.

         Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао:„Стара војска, војска”.

         А косовски председник Тачи је на Фејсбуку поручио да је после две деценије напорног рада, коначно затворен процес „изградње државе Косово”.

         „Као друштво и држава, показали смо се храбрим, одговорним и знамо да треба да останемо уједињени у одбрани интереса нашег народа и наше државе. Стварање Војске Косова и Министарства одбране је најбољи поклон за овогодишњи крај године”, навео је Тачи на Фејсбуку.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари