Шиптари из јужне Митровице зинули да прогутају Северну Митровицу

БАХТИРИ: ОДУВЕК САМ ТРАЖИО СПАЈАЊЕ ГРАДА И ДА СЕ АЛБАНЦИ НА СЕВЕРУ ТРЕТИРАЈУ КАО ГРАЂАНИ КОСОВА

         ОДБОРНИЦИ Скупштине општине Јужна Митровица подржали су иницијативу председника те општине Агима Бахтирија, да се од привремених приштинских институција затражи измена Закона о административним границама између локалних заједница с циљем спајања северног и јужног дела Митровице у један град.

         Бахтири је иницијативу покренуо након што је председник Општине северне Митровице Горан Ракић, поднео оставку.

         Ракић је са још тројицом градоначелника српских општина на северу Косова поднео оставку у уторак, у знак протеста због увођења за 100 одсто повећаног пореза на производе из Србије.

         Бахтири је на састанку локалног парламента рекао да је Ракић увек одбијао сарадњу коју му су му нудили он и међународна заједница.

         Навео је и да је увек тражио да се Албанци на северу третирају као грађани „Републике Косово”, а да је, како тврди, Ракић био тај који никада није поштовао његове захтеве.

         Ракића је оптужио и да је желео да Северну Митровицу направи етнички чистом и насељеном само Србима, што, како је рекао, закон не дозвољава.

         У северном делу Митровице, иначе, живи око 20.000 становника, од којих су 3.000 мањине и то највише Албанци.

         У јужној Косовској Митровици, живи око 110. 000 становника, већином Албанци, а само један Србин, према незваничним подацима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари