Обећали Американци сами себи да ће Тачи „радити на укидању такси на српску робу“

THE WASHINGTON POST: ТАЧИ ПО ДОБИЈАЊУ ТРАМПОВОГ ПИСМА ПУТОВАО У БЕРЛИН

* У Берлину разговарао са америчким амбасадором у немачкој Ричардом ГРЕНЕЛОМ. Рекао да има блиски однос с америчким амбасадором у Приштини, али да је одвојено контактирао Гренела као Трампову поверљиву особу у Европи. Посетио га је са три помоћника 21. децембра, дан пошто је примио Трампово писмо.

* Гренел је у изјави за The Washington Post рекао да су он и Тачи разговарали о значају доношења дугорочних одлука уместо краткорочних реаговања: „Био сам задовољан што се сложио и обавезао да ће радити на укидању тарифа које су недавно уведене на српске производе

_____________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи обећао је на састанку с америчким абасадором у Немачкој да ће радити на повлачењу такси које је Косово увело на сву српску робу, објавио је The Washington Post.

        Тачи је прошлог месеца отишао у до сада непријављену дипломатску посету Берлину где се сусрео с америчким амбасадором Ричардом Гренелом, Трамповом особом од поверења, наводи лист и додаје да је тада дао то обећање.

        Лист указује да је Тачи под притиском америчког председника Доналда Трампа и помињања могућности мировне церемоније у Белој кући обећао да ће предузети велики корак ка решавању сукоба са својим ривалом Србијом коју подржава Русија.

        Како наводи вашингтонски лист, Трамп је неуобичајено директно апеловао на вође Србије и Косова пошто десет година непријатељстава прете да прерасту у сукоб и његова администрација је прибегла до сад необјављеним потезима иза кулиса ка ублажавању тензија између две стране.

Ричард Гренел

        У размени преписке с Вашингтоном у петак Тачи је рекао да је спреман да "разматра укидање тарифа уколико се за Косово отвори јасан пут ка постизању коначног мировног споразума са Србијом".

        "Да, тарифе су ванредна мера. Постоји спремност наше стране да се то отклони. То постаје јача решеност ако осећамо подршку и усмеравање наших партнера о томе. С своје стране ја ћу дати уверавања народу Косова да су усмеравање и подршка у потпуности ту", рекао је Тачи.

        Тачијев став, који по писању листа раније није објављен, долази уз одређену политичку опасност због пораста националистичких тензија.

        Лист указује да Тачи не може сам да укине тарифе и суочен је с интерним противљењем косовског премијера који му је понекад и политички ривал.

        Међутим САД сматрају да су његове речи први корак ка заустављању ескалације потеза две стране током последња два месеца и ка могућем повратку како изгледа најплодоноснијим напорима у последњих десет година ка постизању коначног мировног споразума.

        "Пријатељи Косова и ја делимо јасно и живо разумевање огромног изазова који је пред нама по питању оног што смо позвани да радимо према нашој савести и нашој историјској дужности да учинимо мир могућим и одрживим", рекао је Тачи, а преноси The Washington Post.

        Амерички амбасадор Гренел позвао је на нормализацију косовско-српских односа и директне преговоре две земље када се састао с Тачијем, рекли су амерички званичници, преноси исти лист. Они су рекли и да је указао на забринутост због поштовања геј права на Косову.

        Гренел се није појединачно састао с Вучићем, наводи лист.

        Тачи је рекао да има блиски однос с америчким амбасадором у Приштини али да је одвојено контактирао Гренела као Трампову особу у Европи. Он је посетио Берлин с три помоћника 21. децембра, дан пошто је примио Трампово писмо.

        Гренел је у изјави за The Washington Post рекао да су он и Тачи разговарали о значају доношења дугорочних одлука уместо краткорочних реаговања.

        "Био сам задовољан што се он сложио и обавезао да ће радити на укидању тарифа које су недавно уведене на српске производе", рекао је Гренел за The Washington Post и додао да би тај потез помогао да се пошаљу прави сигнали да је он озбиљан око преговора и да би помогли у изградњи поверења између страна".

        Лист подсећа да је Трамп послао писма вођама Косова и Србије прошлог месеца у којима их позива да се врате мировним преговорима и нуди могућност заједничког позива у Белу кућу на потписивање мировног споразума који би постигли. Тачи и председник Србије Александар Вучић објавили су писма.

        Обојица вођа су рекли да сматрају писма знаком да је Трамп спреман да преузме активнију улогу као медијатор, мада су амерички званичници изјавили задржавају удаљен приступ том проблему.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари