Харадинај: Меркелова није од мене тражила укидање такси и – неће бити укинуте

„ПОСТОЈЕ САМО ДВЕ МОГУЋНОСТИ - ПРИЗНАЊЕ ГРАНИЦА КОСОВА ОДМАХ ИЛИ ДУЖИ ПРОЦЕС ПРЕГОВОРА“

Каква антисрпска идила!

* „Можда ћемо ову енергију да искористимо за постизање једног оквира споразума, а који ће се потом преговарати путем високог представника ЕУ, као што је до сада била Федерика Могерини. Међутим, мислим да ће Берлин до тада имати директног представника у процесу

* ФАКТИ: Да ли је изненађење што Ангела Меркел није тражила укидање такси? Наравно да није! Ни најмање! Бе одобрења из Вашингтона и Берлина - не би их ни уводили. Меркелова свој бизнис пушта у Србију искључиво из два разлога: зато што немачки послодавци у Србији д+за одређени поао плаћају 259-400 евра, а за тај исти посао би Србину у Немачкој плаћали 3-5 пута више; и зато што рачуна да ће ситији Срби и њој и Шиптарима лакше дати "велики споразум"

_________________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕР шиптарског Косова Рамуш Харадинај рекао је данас да је заинтересован за дијалог са Србијом али да се таксе од 100 одсто на робу из Србије неће укинути, преносе приштински медији.

         Харадинај је поновио - после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину - да је Косово за свеобухватни правно обавезујући споразум који укључује узајамно признање у садашњим границама.

         Канцеларка Меркел заинтересована је да се дијалог Косова и Србије настави и да се постигне договор, рекао је Харадинај.

         Он је рекао да ће главна тема дијалога између Косова и Србије бити узајамно признање садашњих граница."Косово је озбиљана страна и заинтересовани смо за дијалог", рекао је Харадинај и додао да увозне таксе за српску робу неће бити укинуте, да су он и Ангела Меркел разговарали о таксама али да није било захтева да се оне укину.

         Харадинај је рекао да постоје две могућности у процесу дијалога са Београдом, постизање "великог споразума" или један дужи процес преговора.

         Уколико би се постигао споразум радило би се о великој одлуци која би укључила САД, Немачку и Француску.

         "Има две могућности, једна је могућност сјајне одуке. И даље треба да се надамо после укључења америчког председника Доналда Трампа и посебно сада са директним укључењем немачке канцеларке Меркел и француског председника (Емануеола) Макрона у могућност постизања великог споразума", рекао је Харадинај.

         Уколико се тај споразум не постигне онда ће то "бити вишемесечни и вишегодишњи процес" рекао је он и додао да је тешко могуће постизање "великог споразума".

         "Можда ћемо ову енергију да искористимо за постизање једног оквира споразума, а који ће се потом преговарати путем високог представника ЕУ, као што је до сада била Федерика Могерини. Међутим мислим да ће Берлин до тада имати директног представника у процесу", рекао је Харадинај.

         Говорећи о предстојећем самиту у Паризу, премијер „Косова“ је додао да је посвећеност Меркелове и француског председника Макрона дијалогу о нормализацији односа са Србијом, веома важна.

         "У нашем интересу је да се деси и састанак у Паризу, али и да се настави са састанцима. Такође је важно да се и дијалог настави, навео је он.

         Он је рекао да се захвалио Ангели Меркел на чврстом ставу Немачке у одбрани косовског суверенитета и територијалног интегритета и за то што је Немачка за либерализацију виза за грађане Косова.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари