Харадинај: Београд постаје препрека за регистрацију Трепче као јавног предузећа

ЂУРИЋ: ТРЕПЧА СЕВЕР ЈЕ РЕГИСТРОВАНА И У СИСТЕМУ ЈЕ СРБИЈЕ – ЦЕЛА ТРЕПЧА АД ЈЕ НАША

         ПРЕМИЈЕР привремених приштинских шиптарских  институција Рамуш Харадинај изјавио је да "Београд постаје препрека" за регистрацију имовине Трепче као јавног предузећа, иако је, како наводи, закон о Трепчи у Приштини усвојен пре скоро три године, а статут пре неколико месеци, преноси Косова прес.

         Он, међутим, тврди и да је регистрација предузећа Трепча питање дана, а рударе из српске заједнице позива да "не постану жртве званичника Београда".

         Како наводи Косова прес, власти из Приштине резервисале су три места за Србе у борду Трепче али, како каже, руководиоци овог гиганта у Северној Митровици "одбијају да сарађују са одбором Трепче".

         Министар економског развоја Валдрин Лука је рекао да је због значаја Трепче у северној Косовској Митровици "предвиђено укључивање српске мањине у одбор Трепче".

         Како наводи Косова прес, председник Одбора Трепче Ардијан Сила није одговорио на питање о проблемима око регистрације Трепче.

         Косовско Министарство економског развоја најавило је 26. фебруара да ће комбинат Трепча бити регистрован до краја тог месеца.

         Иначе, Влада Србије ставила је ван снаге и прогласила ништавим закон о Трепчи који је 2016. усвојен у Приштини.

         Шеф владине Канцеларија за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је раније данас да приштинске власти нису у стању да успешно послују комбинатом Трепча који је под њиховом контролом и он је непрофитабилан, али да желе да под своју контролу ставе Комбинат Трепча север, који је економски успешан и профитабилан, и храни 2.400 породица, и представља кичму економског опстанка Срба на КиМ.

         Он је подсетио да је Трепча север регистрована и у систему Србије, "те да сматрамо, као држава Србија, да је Трепча АД на целокупној територији КиМ наша".


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари