Бериша: Београд је у комотнијој ситуацији откад је пронашао Тачија који подиже српску заставу

„АКО СВЕТ ХОЋЕ НОВЕ ГРАНИЦЕ НА БАЛКАНУ – НЕКА СЕ САЗОВЕ МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА“

* Бивши председник Албаније тврди: Размена територија није ништа друго него идеја Велике Србије

______________________________________________________________________________

         БИВШИ председник Албаније Саљи Бериша, који за себе каже да је одрастао са чврстом идејом уједињења албанске нације по којој би Косово постало део Албаније, критикује Хашима Тачија због идеје размене територија и поручује да „Тачи по налогу Вучића диже заставу Велике Србије”.

         „Ако је међународна заједница мишљења да је дошло време да се мењају границе на Балкану онда би требало да сазове међународну конференцију и предочи нове границе”, каже Бериша у , у интервјуу бечком дневнику „Стандард” и додаје да идеја да Тачи или Александар Вучић могу мењати границе није добра идеја.

         Он истиче да Тачи на Косову нема никакву подршку и да не постоји нити једна политичка странка, ни институција која подржава ову иницијативу која је, како он тврди, већ три деценије иницијатива Србије.

         „Тачи покушава да прода један пројекат као албански, а који је увек био српски”, тврди Бериша, а преноси Танјуг.

         Што се предлога о размени територија тиче то, како тврди, није ништа друго него идеја Велике Србије.

         „Она почиње код Митровице и наставља се до Босне. Велика Србија је у овом региону увек била извор нестабилности, ратова и конфликата. Ако будемо следили идеју промене границе идемо апсолутно ка конфликту, чишћењу и чисто етничких држава”, тврди Бериша и и истиче да у региону нису проблем мањине, већ већине.

         „Проблем нису грађани Митровице, већ банде Митровице, које су повезанe са политичарима у Београду и албанским политичарима. Мафија нема оца. Ти људи шверцују и диктирају, и тако већина покушава да своје проблеме пребаци на мањину”, тврди опозициони посланик.

         На констатацију да идеја разграничења има подршку разних лобиста у Европи, као и појединаца у ЕУ и САД Бериша тврди да је реч о људима који немају никакво знање о Балкану, осим Волфганга Петрича који подржава идеју, а добар је познавалац прилика на Балкану.

         Бериша у тражењу објашњења због чега неки људи подржавају идеју разграничења, наводи да они сматрају да се, ако две стране договоре размену територија, томе се не треба супротстављати, а друго објашњење је, како каже, то што „Србија има утицај и новац”.

         „Ради се о веома снажном утицају и веома много новца за ову иницијативу. Београд је сада у комотнијој ситуацији од када је пронашао Тачија, који подиже српску заставу. Патње које настају из тога видели би тек касније. Они који подржавају промену граница, као Федерика Могерији, која је највероватније просрпски опредељена, играју се са миром и ратом”, тврди Бериша.

         Он оптужује и албанског премијера Едија Раму да користи Косово како би извршио притисак на ЕУ, што сматра да је погрешно и штетно.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари