Бећај: Разграничење води директно припајању „Косова“ Албанији

ШИПТАРСКИ АНАЛИТИЧАР ИЗ ПРИШТИНЕ ТВРДИ ДА БИ УСЛЕДИО ДОМИНО-ЕФЕКАТ У РЕГИОНУ

          ПРИШТИНСКИ политички аналитичар Бехљуљ Бећај оценио је да биевентуална подела Косова као резултат споразума у дијалогу о нормализацији односа између Приштине и Београда водила његовом присаједињењу Албанији.

          "Први велики проблем је заправо наставак наслеђеног проблема око тога како се жели решити питање са Србијом. Да ли решење треба да се тражи у оквиру постојећих граница, или решење треба да се тражи, како то тражи председник Косова Хашим Тачи, а претпостављам с чиме је сагласан и председник Србије Александар Вучић, путем корекције граница. Уколико буде попримило више тежине ова друга опција, дакле разграничење, мислим да имамо нову, интересантну авантуру, не само на шлану наших односа, већ и у региону па можда и шире", рекао је Бећај.

          Он је истакао да уколико дође до разграничења сматра да ће доћи до поделе Косова и Србије и присаједињења Косова Албанији.

          "Подела Косова и Србије по мом суду заправо значи нестанак косовске државе, односно спајање Косова са Албанијом и отварање домино ефеката у региону. Мислим да ће бити то нови изазов, а они који стреме том циљу нису реално претпоставили какве ће бити последице уколико се инсистира на решењу косовско-српског питања путем корекције граница", казао је Бећај.

          Он је додао да би много рационалније било да се две стране договоре у оквиру квалитетних промена унутар постојећих граница, а са побољшаним квалитетом поверења између већине и мањине, односно између Албанаца и Срба.

           (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари