Амбасадор САД у Приштини: Формирање војске Косова 14. децембра биће позитиван корак

ЕВО ЗАШТО ХАРАДИНАЈ СЕБИ МОЖЕ ДА ДОЗВОЛИ ДА `БРИШЕ ПОД` СА СТОЛТЕНБЕРГОМ

         НОВИ амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет оценио је да је најављено формирање војске Косова, о којој ће парламент расправљати 14. децембра, "позитиван корак".

         Коснет, који је недавно на месту амбасадора у Приштини замијенио Грега Делавија, рекао за телевизију РТК да су косовски лидери рекли да ће та војска у будућности бити дио "међународних мировних операција".

         "Косово је дошло до тачке када, уместо да само користи механизме међународне безбедности, може и допринети, што је добродошло", рекао је Коснет, пренeо је РТС.

          Коментари америчког амбасадора уследили су после гласних критика НАТО, Русије и Србије на најављено формирање војске Косова, о чему би посланици у косовском парламенту требало да расправљају и вероватно и гласају 14. децембра.         

          „Неки су погрешно схватили да САД

           подстичу промену границе Косова“

         Коснет је вечерас изјавио да су "неке особе погрешно схватиле" да САД подстичу промене границе или размену територија."Нови шефови у Вашингтону су се потрудили да објасне да смо заинтересовани за споразум који је договорен добром вољом између страна", изнео је он.

         Амбасадор је рекао да "САД немају предрасуде шта може да садржи свеобухватни споразум у дијалогу. Може бити да обе стране, у доброј вољи, стварно добром вољом, одлуче да уреде границу. Оне могу да одлуче и да то не ураде, и ми, верујете, ми разумемо дубоку узнемиреност, историјске разлоге, зашто је питање границе изузетно компликовано".

         "Поново желим да кажем да их моја земља (САД) не тера на то. Не видимо обавезно ово питање као кључ дијалога", казао је он.

         Коснет је рекао да види да је велики део дијалога усредсређен управо на питање граница.

         "Мислим да су разговори о граници само један аспекат широке лепезе дискусија које треба да се одрже између две земље и такође треба да се дотакне економска сарадња, безбедност, култура, образовање, правосуђе, посебно правда, широка гаму питања о којима треба да разговарају две владе и значајно је да се не задржимо на само једном аспекту проблема", казао је он.

          Амерички амбасадор је истакао да су Косово и Србија две суверене државе. "Ми ћемо увек подржати Косово", казао је амерички амбасадор, "иако се слепо не слажемо са сваком идејом која долази из владе Косова".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари