Албанија грешком открила све битне податке о девет својих важних обавештајаца

ДВОЈИЦА РАДЕ У НАТО, ОСТАЛИ У БЕЛГИЈИ, ГРЧКОЈ, „КОСОВУ“, ИТАЛИЈИ, МАКЕДОНИЈИ И СРБИЈИ

* Министарство финансија Албаније објавило чак и податке о њиховим зарадамa, о локацији теренских канцеларија, подизању готовине, као и техничке детаље у вези са механичарима које оперативци користе. На листи су имена и бројеви личних карата агената који делују у Албанији и иностранству, укључујући осетљиве позиције у седишту НАТО у Бриселу

________________________________________________________________________________

         ВЛАСТИ  Албаније учиниле су досад у свијету невиђени потез - објавиле су на интернету осетљиве информације о својим најзначајнијим обавештајним оперативцима.

         Информације укључују детаље о њиховом идентитету, возилима, оперативним улогама, кретању и свакодневним навикама, пише британски лист "Индепендент".

         Верује се да је ово велико и потенцијално веома опасно кршење прописа које би могло да има међународне последице.

         На сајту Министарства финансија објављени су чак и подаци о плати и заради, а пуно је података о државној обавештајној служби, укључујући информације о локацији теренских канцеларија, подизању готовине, као и технички детаљи у вези са механичарима које оперативци користе.

         На листи су имена и бројеви личних карата агената који делују у Албанији и иностранству, укључујући осетљиве позиције у седишту НАТО-а у Бриселу.

         Објављена су имена, позиције, плате и трошкови најмање осам виших тајних албанских оперативаца, од којих неки раде под дипломатским покрићем у Белгији, Грчкој, у самопроглашном Косову, Италији, Македонији и Србији, наводи "Индепендент".

         ШИШ је албанска обавештајна агенција која оперише у земљи и иностранству и одговара директно премијеру Едију Рами. Има пет организационих структура: оперативну, спољнообавештајну, контраобавештајну, службу за борбу против организованог криминала и антитерористичку јединицу.

         Списак обавештајаца - двојица у седишту НАТО

         Захваљујући овој брљотини, сад се зна да им два човјека седе на врло осетљивим позицијама у седишту НАТО у Бриселу. Остали су на високим дипломатским позицијама у Белгији, Грчкој, у Србији и јужној српској покрајини Косову, Итаији и Македонији.

         Ове своје шпијуне је одала Албанија:

         1. Фердинанд Нуку

         2. Кујтим Прифти

         3. Роберт Туци

         4. Нестор Бабамето

         5. Астрит Кинани

         6. Невзат Шеху

         7. Тонин Пренди

         8. Бардок Гега

         9. Хазби Брахја

         Сада НАТО има озбиљан проблем, јер онај ко уђе у албански систем, улази и у НАТО систем.

         Алијанса је објавила узбуну највишег степена не само зато што су агенти морали хитно да буду повучени са терена већ и због страха да је њихова шпијунска мрежа откривена и у другим деловима света.

         "Можете да објавите свој буџет. Али да објавите имена и друге детаље о агентима - па то је сулудо!" - каже за „Индепендент“ један оперативац америчке ЦИА који је желео да остане анониман.

          "Сви ови детаљи објављени су зато што их је сама институција (ШИШ) дала уз списак за исплату плата. Није требало да стављају тако поверљиве информације међу редовне рачуне", каже за „Индепендент“ извор у албанском Министарству финансија које је објавило податке.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари