Рустем Бериша: Узећемо у БСК 70 Срба, а пријавило се чак 300

ИЗЈАВИО ДА ЋЕ ТРАНСФОРМАЦИЈА БСК У `ОРУЖАНЕ СНАГЕ КОСОВА` ТРАЈАТИ ДЕСЕТ ГОДИНА

Командант Кфора Ђовани Фунгу и Рустем Бериша

         МИНИСТАР одбране шиптарског Косова, Рустем Бериша изјавио је да, упркос чињеници да је велики број Срба под притиском Београда напустио Безбедносне снаге Косова, ипак постоји велико интересовање локалних Срба да постану део БСК.

         "За око 70 радних места пријављено је око 300 припадника српске заједнице који су заинтересовани да буду део његове структуре. Око 200 захтева је код команданта БСК, остали су код нас у Министарству, тако да планирамо да у првом тромесечју попунимо та радна места са Србима. Одлучни смо да БСК буде вишенационална и да у њој буду представљени сви грађани", казао је Бериша за агенцију Косовапресс.

         Он је изразио очекивање да би свеобухватни споразум о нормализацији односа између Косова и Србије утицао и на интеграцију српске заједнице у БСК и друге институције.

         Према њему, Косово нема територијалне претензије ни према једној суседној земљи и да би тако требло да се понашају и суседи према Косову.

         Бериша истиче да ће процес трансформације БСК у Оружане снаге Косова трајати десет година.

         "У периоду од 10 година, ако се створи повољнији амбијент, променити, зашто не, и име. Усвајањем ових закона почињемо подизање одбрамбених капацитета, јер ми немамо територијалне претензије ни према једној суседној држави и такав став ћемо наставити и даље", казао је Бериша.

         Министар одбране Косова наглашава да ће, када оствари пуне капацитете, БСК деловати на целој територији Косова.

          Он појашњава да ће се у року од 120 дана министарство на чијем је челу у целости трансформисати у Министарство одбране Косова, после чега следи реорганизација Главног штаба БСК.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари