Журе због 2012. и Сребренице

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА НАМЕРЕ  ХАШКОГ ТРИБУНАЛА ДА ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ ПРВО СУДИ ЗА СРЕБРЕНИЦУ?

генерал Младић у судници хашког трибунала

  • Постоји  бојазан да би они по завршетку оптужнице, једноставно, Младића предали у даљу надлежност суду у БиХ, да он заврши остатак, јер Хаг све што је ван Сребренице, очито, много не интересује

     Младићев адвокат Милош ШАЉИЋ:

     - Очито је да желе да скрате поступак јер се Трибунал затвара најкасније 2012. године. Да би се то постигло, морали би да се поступци Караџићу и Младићу заврше у што карћем року. А пошто суђење Младићу још није ни започето, морали би да му скрате предпретресну фазу највише колико могу - а то је на неких осам до десет месеци - па да онда после тога крену са претресом како би се током идуће године изводио доказни поступак.

     Међутим, само раздвајање оптужнице може да штети са више стране. Прво што ми хоћемо јесте концентрација доказа. Наиме, хоћемо да се прикаже читава ситуација на читавом терену.

     А друго, постоји  бојазан да би они по завршетку оптужнице, једноставно, Младића предали у даљу надлежност суду у БиХ, да он заврши остатак, јер Хаг све што је ван Сребренице, очито, много не интересује.

     То су могућности које ми сада можемо да само претпоставимо, али су те могућности, с обзиром на читаво дешавање, савим релане. 

     Сама оптужба против Младића је, вероватно, по својој сложености, најтежи предмет који је Хаг имао до сада имао. А то значи да припрема за суђење не би требало да траје мање од годину и по дана. Уосталом, још нису ни почеле стране један другој да достављају доказе. То би требало да почне тек почетком септембра, а после статусне конференције почеће интензивна размена међу странама, па свака треба да обави испитивање и проверавање сведока које мисли да  предложи. А још треба се сви докази обраде и да се обаве разговори са вештацима...

     То је обиман посао и сложен који не може брзо да се оконча. Њима је очито стало и да на овај начин мало дестабилизују одбрану, да доведу у питање и саму сврсисходност одбране.

     Велики брат жели „крив је“ по сваку цену!

  • Изгледа да се иза игре са раздвајањем крије намера да се  Ратко Младићпо осуди сваку цену – за било шта 

  • Очигледно је да су у Трибуналу од лекара добили податке да је питање колико ће Ратко Младић моћи да буде у стању „присутности“ и да прети опасност да сваког дана и часа буде одсутан и у времену и у простору, па да неће моћи да прати суђење, а то њима не иде у прилог

  • Чак и ако се дође до сазнања да генерал има луцидне интервале - суђење би и у том случају апсолутно морало да се прекине, а господин Ратко Младић упути у здравствену установу на доживотно лечење. Тако налажу стандарди свих цивилизованих народа. Чак и Статут Хашког трибунала.

     Адвокат Сава АНЂЕЛКОВИЋ:

     На жалост, у 21. веку долазим до закључка да „велики брат“ контролише, не само своју велику државу Америку, већ и многе земље у Европи и ван ње.

     Постоје сазнања да је Америка непосредно учествовала у креирању нове мреже судства и да је доста утицала на избор одређенигх лица у правосуђу Србије. То указује да ни наш простор није више простор државне самосталности, а да добар део света има тутора у лику велике Америке.

     Најгоре је у целој ствари што „велики брат“ ове и овакве просторе осваја и ратовима, а не само политичким играма. И због таквог насиља у освајању света, на жалост, нема суда за саму Америка нити иоле фер суђења онима које она прогони.

     Хашки суд је под директном контролом Америке, а у томе јој добро „потпомажу“ Енглеска, Француска и Немачка. Тај суд је формиран са строго контролисаним циљем да се на једној страни оправдају злочин, насиље и међународни геноцид, а да се историји наметне да је само један одређени народ чинио геноциде. Овде мислим на Србе и Србију.

   „Изузимајући лик и професионалност судије Жан Клода Антонетија, скоро сви остали нису дозрели за сложена суђења.У конкретном случају, морам да укажем да не знају ни историју овог простора, ни психологију народа, ни историјске чињенице, ни узрок ни последице.“

     То све указује - а и моја сазнања то потврђују - да је мали број тужилаца и судија изабран за хашки суд по стручној и интелектуалној зрелости, већ са строго дефинисаним циљем да изврше задатак „великог брата“.

     Ради се, дакле, о политичком суду и политичким суђењима, јер другачије не могу да тумачим податке да је један број зликоваца – који су то по свим стандардима, и европским и светским – уопште није ни процесуиран пред Хашким судом. Или, ако је процесуиран, није осуђен, или је, евентуално, благо осуђен.

     Због свега тога, једино у овом контексту могу да гледам на хашко „суђење“ генералу Ратку Младићу и на најаву раздвајања поступка.

     Изузимајући лик и професионалност судије Жан Клода Антонетија, скоро сви остали нису дозрели за сложена суђења.У конкретном случају, морам да укажем да не знају ни историју овог простора, ни психологију народа, ни историјске чињенице, ни узрок ни последице. Нису у стању – чак и да имају налог да суде поштено – да утврде што је све утицало да се догоди рат на овим просторима.

     Очигледно је да су у Трибуналу од лекара добили податке да је питање колико ће Ратко Младић моћи да буде у овом стању „присутности“ и да прети опасност да сваког дана и часа буде одсутан и у времену и у простору, па да неће моћи да прати суђење, а то њима не иде у прилог.

     Хашке тужиоце и судије не интересује ни истина ни правда. Кажем `истина и правда` јер су само у руском језику те  речи синоними.

     Не ради се овде о утврђењу истине и узрочно-последичних веза, већ се ради о циљу да се по сваку цену – за било шта - осуди Ратко Младић. За то има више могућих разлога, али ћу изнети своје сумње и сазнања.

   „Очигледно је да Хашки суд жели да по сваку цену осуди генерала Ратка Младића. Не бирајући средства јер то  тражи „велики брат“. Дакле: пресуду по сваку цену.

     Очигледно је да су у Трибуналу од лекара добили податке да је питање колико ће Ратко Младић моћи да буде у овом стању „присутности“ и да прети опасност да сваког дана и часа буде одсутан и у времену и у простору, па да неће моћи да прати суђење, а то њима не иде у прилог.

     Не иде им у прилог зато што је јавно суђење, а међународни стандарди кажу да се само здравом и разумном човеку може судити, како би такав човек могао да се, по стандардима европским и светским, брани пред судом. Из онога што сам закључио непосредним видевши Ратка Младића (преко телевизије) и непосредним сазнањем од београдског адвоката Ратка Младића, он није способан да се брани, јер је често одсутан у времену и у простору.

     Код оваквог чињеничног стања, прави међуанродни суд би прекинуо суђење, а Ратка Младића послао на лечење. Па, ако преживи и оздрави – довољно да континуирано може да прати суђење – тек потом би наставио да му суди.

     Чак и ако се дође до сазнања да је само у луцидним интервалима био здрав, и у том случају би суђење апсолутно морало да се прекине, а господин генерал Ратко Младић упути у здравствену установу на доживотно лечење. Тако налажу стандарди свих цивилизованих народа. Чак и Статут Хашког трибунала.

     Пошто се све ово избегава, чигледно је да Хашки суд жели да по сваку цену осуди генерала Ратка Младића. Не бирајући средства јер то  тражи „велики брат“. Дакле: пресуду по сваку цену.

     Милошевић је умро као слободан човек  

     Адвокат Тома ФИЛА:

     ИМАЈУ лоше искуство са Слободаном Милошевићем. Њега су прво оптужили за Косово, потом је Карла дел Понте проширила оптужницу, па је Слободан Милошрвић умро као слободан човек.

     Против Младића хоће да имају пресуду јер не желе да и он умре као слободан човек.

     Раздвајају јер им се жури. Боје се - с обзиром на Младићеве године и здравствено стање - да он можда не би издржао вишегодишње суђење.

     Забринути су због навале открића против хашке верзије „геноцида“

     Публициста Љиљана БУЛАТОВИЋ, писац књига о генералу Младићу:

     НЕ знам које су манипулације у питању. Лично предпостављам д а је у питању нека манипулација како би остварили неки свој циљ. Велика је претумбација у том случају.

     Они су Караџићу почели суђење са друге страна, а сада, у генераловом процесу, одједном иду одмах на Сребреницу. Шта је ту у питању, видећемо.

     Мислим да желе да на тај начин одраде тај њима најваћнији део посла - Сребреницу. Чак су и у случају Радована Карадћића почели да раде са неким другим деловима оптужнице, све чекајући да Младића изведу пред суд.

     Верујем да мисле да им је најлакше да крену на Сребреницу, да би имали заокружен тај предмет и да имају нека признања која ће их ослободити нових истраживања.

     Али, то им не даје право да крше генералово право на одређени временски оквир да се припреми за оптужницу и за суђење. Чак мислим, да то показује у исто време и осионост и нервозу Хага, јер у току је фантастична навала нових открића о Сребреници која не иду Хагу у прилог.

     Појавила се добро документована и изванредно важна студија „Сребренички масакр, Чињенице, Контекст, Политика“ коју је написао професрор Едвард Херман у сарадњи са Филипом Корвином, Џорџом Богданичем, Тимом Фентоном, Џонатаном Рупером, Џорџом Самуелијем, Мајклом Манделом и Филипом Хамондом. Та књига демаскира манипулације догађајима из 1995. и баца сасвим ново светло и на `геноцид` и на `српску кривицу`. А ту су и нови филм и нова сведочења која потиру њихове оптужбе. И у томе видим разлог за хашку журбу. За убрзавање акције.

     Раздвајање ће бити нефер суђење!

  • Сви догађаји се одвијају искључиво у БиХ, тако да покушаји да се то раздвоји, заиста имају неку другу позадину - вероватно политичку.

  • Они хоће да крену од краја. Од Сребренице која је била на крају рата, у пролеће 1995. То је несхватљиво!

     Адвоктар Бранислав ТАПУШКОВИЋ:

     БИО сам у предмету Слободана Милошевића на самом старту. Прво је била подигнута оптужница за Косово, па је тужилаштво предложило спајање поступака са оним за Босну и Херцеговину и Хрватску, јер „све оно што се дешавало на Косову је било део велике трансакције у тежњи да се створи велика Србија“.

     Првостепено веће је прво било решило да Косово суди одвојено, али је Апелационо веће процес опет спојило.

     Сад је овде обрнуто. Сви догађаји се одвијају искључиво у БиХ, тако да покушаји да се то раздвоји, заиста имају неку другу позадину - вероватно политичку.

     Они хоће да крену од краја. Од Сребренице која је била на крају рата, у пролеће 1995. То је несхватљиво!

     Питање је шта ће суд да реши, али сигурно постоји неки договор унапред.

     Сумњају да ће Младић издржати и преживети суђење, па им је, очигледно, најважније да брзо обаве поступак за Сребреницу.  Али, Брамерц  је обећавао Младићу фер суђење, што му припада и по статуту Хашког трибунала, а на овај начин ће сигурно бити нефер.

     Не сме да се крене од краја догађања.  Морају се испитати узроци свих сукоба у БиХ.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари