Земан: Покренућу питање могућег преиспитивања чешког става о независности Косова

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ЧЕШКОМ КОЛЕГИ РЕКАО ДА ЋЕ БЕОГРАД НАЋИ НАЧИН ДА САЧУВА СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

* Александар ВУЧИЋ: Наставићемо политику војне неутралности. То је одлука Скупштине, али и народа. Сигуран сам да је то најбоља одлука. Јер, тиме бринемо и о себи, о чувању свог неба, али имамо и добре односе са НАТО и добру сарадњу... Ране српског народа из 1999. године још нису зацелиле и тешко је пронаћи некога ко разуме шта је НАТО радио 1999.

* Милош ЗЕМАН: Може ли се очекивати да Чешка ревидира свој став о независности Косова? Нисам диктатор, али ћу на саветовању о Уставу, за месец дана, поставити питање да ли би то било могуће. Драго ми је што је министар (одбране Лубомир) Метнар већ изјавио да је грешка што је призната независност Косова

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је чешког председника Милоша Земана упознао са тешкоћама са којима се Београд суочава на европском путу и у односима са Приштином и да му је пренео уверење да ће Србија наћи начин да сачува своје државне интересе и, у исто време, обезбеди бољи живот за грађане.

        Вучић је, након састанка са Земаном, рекао да га је чешки председник подсетио на Де Голову причу о политици свих азимута и да му је рекао да Србија мора да настави са напорима да постане део Европске уније али и да, у исто време, не треба да се стиди добрих односа са Кином и Русијом и да са њима жели да има још бољу сарадњу.

        Вучић је рекао да је чешком председнику пренео захвалност због његовог става о Косову и због тога што не крије да искрено воли Србију и српски народ и додао да су ретки такви пријатељи Србије.

        "Наставићемо политику војне неутралности јер је то одлука и Скупштине али и народа. Сигуран сам да је то најбоља одлука. Јер тиме бринемо и о себи, о чувању свог неба, али имамо и добре односе са НАТО и добру сарадњу... Ране српског народа из 1999. године још нису зацелиле и тешко је пронаћи некога ко разуме шта је НАТО радио 1999. године", рекао је он.

        Вучић је рекао да је било речи и о билатералним односима и указао да је робна размена од 2008. године са Чешком утростручена и да сада износи више од милијарду долара.

        "Хвала Чесима што су постали четврти инвеститор у Србију, посебно после инвестиције у Теленор и Теленор банку", рекао је он и подсетио да је једна чешка компанија купила и Књаз Милош и да се отвара могућност сарадње и у области војне индустрије.

        Он је додао да у Србији, посебно у Белој Цркви и у неким другим местима, живи и одређен број припадника чешке заједнице који су "дивни људи који воле Србију".

        Председник је рекао да је задатак Србије да за њих уради што више може да им омогући што боље услове за живот.

Земан поновио да ће поставити питање

могућности преиспитивања става о Косову

        Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас у Београду да се искрено залаже за пријатељство српског и чешког народа и поново наговестио да ће поставити питање да ли је могуће преиспитивање чешког става о независности Косова.

        На заједничкој конференцији за новинаре после разговора са председником Србије Александром Вучићем, Земан није директно одговорио на питање може ли се очекивати да Чешка ревидира свој став о независности Косова рекавши да није диктатор и да ће на саветовању о Уставу, за месец дана, поставити питање да ли би то било могуће.

        Он је рекао да му је "драго што је министар (одбране Лубомир) Метнар већ изјавио да је грешка што је призната независност Косова".

        "Онда ће он вероватно бити на мојој страни. Питање је ко ће бити на другој страни, то ћемо за месец дана видети", додао је.

        Земан је рекао и да "сваки политичар треба првенствено да брани интересе своје државе а не да буде марионета било које стране власти".

        Поводом става о војној неутралности Србије Земан је рекао да Србија када постане чланица ЕУ неће бити једина која није у НАТО.

        Говорећи о суђењима за ратне злочине почињене на Косову и оставци премијера Косова Рамуша Харадинаја, Земан је рекао да је његово мишљење да "држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља".

        Он је захвалио Србији што је "стала на страну Чешке 1938. и 1968. године".

        Земан је рекао да је са председником Србије разговарао о привредној сарадњи и да ће на Чешко-српском пословном форуму у Београду учествовати 50 привредника из Чешке и око 180 из Србије.

Због Земана Косово одустало од самита

премијера В4 и Западног Балкана

        Због изјава чешког председника Милоша Земана да воли Србе а да не воли Косово и најаве да ће покушати да види да ли Чешка може да повуче признање независности Косова власти у Приштини демонстративно су данас одустале од учешћа на самиту премијера земаља Вишеградске групе и Западног Балкана у четвртак у Прагу, јавља чешка агенција ЧТК.

        Након речи председника Земана у Београду, како сазнаје ЧТК, на самиту у Прагу за сада нема ниједног потврђеног госта. Косово је требало да представља потпредседник владе али чешки домаћини преговарају да Косово ипак буде представљено макар на неком нивоу.

        Реакције у самој Чешкој изазвала је већ изјава председника Земана по слетању на аеродром у Београду у уторак, да воли Србију и Србе али да не воли Косово, а шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек настојао је данас да ту изјаву претвори у шалу, да председник не воли Косово јер је победило чешку фудбалску репрезентацију ових дана па га као навијач не воли.

        Шеф чешке дипломатије поручио је да Чешка има коректне односе и са Косовом и са Србијом и да је међу стотинак земља које су Косово признале а да је у интересу европске безбедности да се Западни Балкан интегрише у ЕУ,  док су представници чешке опозиције оштро осудили Земана да даје такве неодговорне изјаве у региону који је пословично буре барута.

        Бивши шеф чешке дипломатије из опозиционе либералне странке ТОП09, Карел Шварценберг поручио је Земану да ако мисли да Косово не постоји, нека пита чешке фудбалере.

        "То није могуће. Ако је нека држава призната, не можемо да кажемо да не постоји", казао је поводом Земанове данашње најаве да ће се посаветовати са чешким званичницима да ли Чешка може да повуче признање Шварценберг који је био шеф чешке дипломатије у влади премијера Мирека Тополанека када је признавала Косово у мају 2008. године.

        Председник Сената чешког парламента Јарослав Кубера рекао је данас дневнику Млада фронта Днес да је Земан помињао повлачење признања Косова само зато да се допадне Србима.

        "Рекао је то да се допадне Србима. Ништа из тога не проистиче. Он нема никакву правну моћ да то промени. Председник може да прича шта хоће али он није тај који може нешто да уради. Опет ће то бити расправа ни о чему", казао је Кубера.

         (Бета)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари