Вулин: Војска Србије формираће привремене ковид-болнице где год је потребно

У КРАГУЈЕВЦУ ДНЕВНО 30-60 НОВОЗАРАЖЕНИХ, АЛИ СЕ ТАЈ БРОЈ НЕ ПОВЕЋАВА

* У привременој болници Шумадија-сајам радиће лекари и техничари из Дома здравља Крагујевац, Медицине рада "Застава", домова здравља Топола, Рача, Баточина, Лапово. Укупно 20 лекара и 38 техничара, али ће њихов број бити већи уколико и број пацијената буде већи

_______________________________________________________________________

        МИНИСТАР одбране Александар Вулин изјавио је данас да ниједан пацијент оболео од ковида 19 неће остати без помоћи и неге, као и да ће Војска Србије урадити све што је потребно да формира привремене ковид болнице где год је то потребно.

        Вулин је данас обишао привремену болницу у простору Шумадија сајма у Крагујевцу, где је, како је саопштило Министарство одбране "имао прилику да се увери да се опремање те привремене болнице одвија по плану".

        Како се наводи, Вулин је поручио свима да буду одговорни и да се придржавају савета лекара и нагласио да "не постоји здравствени систем и не постоји војска нити лекари који су у стању да заштите од пандемије уколико то сами не будемо урадили".

        Према речима заменика градоначелника Крагујевца Ивице Момчиловића, тај град је међу првима увео ванредну ситуацију због неповољне епидемиолошке ситуације.

        "Тренутно је ситуација у Крагујевцу озбиљна, али је држимо под контролом. На дневном нивоу имамо између 30 и 60 новозаражених и тај број не расте, па се надамо да ће ускоро доћи до смањења броја заражених", рекао је Момчиловић.

        Директор Клиничког центра Крагујевац доктор Предраг Саздановић рекао је да је привремена болница "Шумадија сајам" део Инфективне клинике и да ће бити опремљена са 150 до 170 места за пацијенте који излазе из Клиничког центра Крагујевац, али нису за кућну негу.

        "За другу групу пацијената покушаћемо да спречимо такозвано хоризонтално ширење инфекције у породицама, односно да пацијенти позитивни на ковид-19 овде буду хоспитализовани, да добију адекватну медицинску негу односно да ту врсту самоизолације претворимо у изолацију како они не би били нови извори ширења заразе", рекао је Саздановић.

        Он је додао да у Клинички центар Крагујевац стижу пацијенти из свих околних болница, а Крагујевац и Шумадија имају више од 1.300 ковид позитивних пацијената.

        "У овој привременој болници радиће лекари и техничари из Дома здравља Крагујевац, Медицине рада "Застава", домова здравља Топола, Рача, Баточина, Лапово. Планирано је да ради 20 лекара и 38 техничара, али ће њихов број бити већи уколико и број пацијената буде већи у привременој болници", рекао је Саздановић.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари