Вулин: Српски свет смета онима који још нису завршили са етничким чишћењем Срба

У СКУПШТИНИ РЕКАО ДА ЈЕ `СРПСКИ СВЕТ` ЊЕГОВА ИДЕЈА, НА СТАВ ВУЧИЋА ИЛИ ВЛАДЕ

* „Стварање српског света као јединственог политичког народа, насушна је потреба Срба и у томе нема претње. Све земље које имају своју дијаспору - имају свој свет. Знате ко има проблем са српским светом, само они у чијим државама праве Србима дискриминацију. Нико други. У Мађарској немају тај проблем

* „Када се правила локална власт у Бујановцу и Прешеву, представници шиптарских партија су тражили мишљење у Тирани да се договоре о саставу локалне власти. Реч нисмо рекли, а када Срби из Бањалуке дођу у Београд - то је страшно, када неко искористи израз `српски свет` - то је агресија

______________________________________________________

       МИНИСТАР унутрашњих послова Србије и председник Покрета социјалиста Александар Вулин истакао је данас у Скупштини Србије да је српски свет његова идеја и његов лични став, да то није став Владе, нити председника Србије АлeксандраВучића, али да ће се борити за то да што више посланика подржи његову идеју.

       „Стварање српског света као јединственог политичког народа, насушна је потреба Срба и у томе нема претње. Све земље које имају своју дијаспору - имају свој свет. Знате ко има проблем са српским светом, само они у чијим државама праве Србима дискриминацију. Нико други. У Мађарској немају тај проблем. Обично имају проблем они који нису завршили са етичким чишћењем, па им и четири посто Срба смета. Српски свет је моја идеја, није идеја Владе Србије, парламент се није о томе изјашњавао - то је моје политичко право да га заступам, никад нисте чули од мене да треба мењати границе на Балкану. Ја сматрам да границе на Балкану, морају да буду сачуване, а почеће са чувањем интегритета Србије. Српски свет је дакле идеја очување Срба као јединственог политичког народа, ничег другог“, поручио је министар и предсједник Покрета социјалиста.

       Лидер ПС-а и министар полиције је истакао да је у региону на дјелу велико лицемерје и да баш никоме не смета када Шиптари из Бујановца иду по мишљење у Тирану, али да када у Београд дођу Срби из Бањалуке, то свима итекако смета.

       „Када се правила локална власт у Бујановцу и Прешеву, представници шиптарских партија су тражили мишљење у Тирани да се договоре о саставу локалне власти. Реч нисмо рекли, а када Срби из Бањалуке дођу у Београд - то је страшно, када неко искористи израз `српски свет` - то је агресија. Понављам, овде у Парламенту три човека подржавају ту идеју, то су посланици Покрета социјалиста, дакле није став Владе, нити председника Вучића. А ја ћу се борити да има много више народних посланика који подржавају идеју српског света“, поручио је министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста Александар Вулин у Скупштини Србије који је добио громогласни аплауз од стране народних посланика, саопштено је из Покрета социјалиста.

       Србија је одлуком да све оптужнице за ратне злочине понуди Тужилаштву БиХ испружила руку сарадње Сарајеву, које није одговорило истом мером, изјавио је Вулин.

       "Мислимо да је наша испружена рука остала у ваздуху. Нема тајних оптужница у Србији, ми смо све предали Тужилаштву и правосуђу БиХ. Међутим, правосуђе БиХ није одговорило на исти начин”, рекао је Вулин у Скупштини Србије.

       Он је додао да још није чуо никакав одјек са друге стране, а камоли захвалност или понуду да српско тужилаштво узме оптужнице из Тужилаштва БиХ.

       Подсетио је да се још не зна ко је покушао да убије председника Србије Александра Вучића у Поточарима, да још нема ни случаја нити оптужнице иако су томе присуствовали медији из целог света.

       Говорећи о односу БиХ према Косову и Метохији, он је оценио да изјаве појединих чланова Председништва БиХ лоше утичу на добросуседске односе.

       “Кад члан Председништва БиХ каже да би признао Косово, то ће јако тешко утицати на добросуседске односе. То је непоштовање политике сопствене земље и њеног Устава”, закључио је Вулин.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари