Вулин: Нису исто они који су убијали на Мачковом камену и они који су га бранили

ПРОМОВИСАН ПРОЈЕКАТ „ПОПИС ВОЈНИХ И ЦИВИЛНИХ ГУБИТАКА  СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“

* Александар ВУЛИН на свечаности у Дому Војске Србије: „Сто година је изгледало као да смо незахвални, као да смо заборавили, као да смо због политике, због туђих идеологија, због туђе вриједности, заборавили оне који су нас створили, који су нас одбранили

* „Жртве српског народа заслужују највиши пијетет. Ако ми Срби не будемо памтили, ко ће онда памтити?!“

_______________________________________________________________________

         МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је Војска Србије једна од најважнијих националних институција, чувар националних вредности и чувар националног сјећања.

         "Управо зато, тек 100 година касније, Војска Србије је смогла снаге да бар део наших страшних и огромних жртава из Првог светског рата попише и на тај начин направи и подигне највећи споменик свим нашим погинулим и свим нашим пострадалим", истакао је Вулин након свечане промоције пројекта "Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату архивске грађе Војног архива" у Дому Војске Србије.

         Према његовим речима, 100 година је изгледало "као да смо незахвални, као да смо заборавили, као да смо због политике, због туђих идеологија, због туђе вредности, заборавили оне који су нас створили, који су нас одбранили".

         "Хоћу да захвалим врховном команданту Војске Србије зато што је 2013. године, као министар одбране, покренуо ову иницијативу и што нам је омогућио, да се, ево сада коначно, на овај начин одужимо свим нашим славним и побијеним прецима. Народ који се усуди да заборави милион својих жртава, народ који не учини напор да попише све оне који су побијени, није народ који може да се нада памћењу и није народ који може да се нада да ће га једног дана његови потомци помињати по добром, помињати по оном великом и вредном што сте у свом животу учинили", нагласио је Вулин.

         Данас смо се, како је истакао министар одбране, бар симболично одужили побијеним и рекли да никада нећемо дозволити ревизију историје.

         "Данас смо рекли да српски народ памти, да је поносан и да хоће да каже једну велику и важну ствар 100 година након Првог светског рата - нису све жртве исте. Не могу бити исте жртве оних који су убијали на Мачковом камену и оних који су Мачков камен бранили, не могу бити жртве исте оних који су у препуним шабачким и црквама у Мачви и Подрињу палили жене и децу и они који су спаљивани", казао је Вулин.

         "Ми смо данас рекли", навео је он, "да се зна ко је жртва, а ко је агресор и да 100 година касније, једноставно, није прошло довољно времена да бисмо заборавили ко је рат започео, ко је рат водио, да претекне и да се одбрани".

         "Нису сви исти, нису све жртве исте, а жртве српског народа заслужују највиши пијетет. Ако ми Срби не будемо памтили, ко ће онда памтити?!", закључио је министар Вулин.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари