Вулин: Јачање Војске Србије и јачање Србије су гаранција да ће бити мира на Балкану

„СДА СЕ ЗБОГ СВОГ КОНГРЕСА ОКОМИЛА НА МОЈЕ РЕЧИ ДА РС НЕМА ВОЈСКУ, АЛИ ДА ЈЕ ИМА СРПСКИ НАРОД“

* „Кад год је Србија била јака, кад год је била успешна, није било ратова, све је било мирно. Када је Србија била у тешким ситуацијама, када је Србији било лоше, када Србија није могла у политичком, дипломатском, економском смислу да заштити све Србе, где год они да живе, онда је било ратова и сукоба на Балкану

* Коментаришући оцену Министарства спољних послова Хрватске да је "крајње неприхватљива" изјава Вучића који је поводом напада на Србе у Книну рекао да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима, Вулин је оценио да лицемерство те поруке из Хрватске говори о томе са колико искрене мржње хрватска политика приступа Србији

________________________________________________________________________

        МИНИСТАР одбране Србије Александар Вулин истакао је да СДА, која је критиковала његову изјаву да "Република Српска нема своју војску, али да је има српски народ", мора да нађе неку тему да се свађа са неким и око нечега јер та странка сада има конгрес.

        "СДА је нешто писао. Не учествујем у њиховим свађама ни у унутрашњим питањима БиХ, то остављам политичарима у БиХ и грађанима БиХ. Ту реченицу сам рекао пре пола године и раније, и не једном је поновио, а они су се сад сетили да им нешто смета. Имају конгрес, па морају да се баве нечим", рекао је Вулин за Телевизију Пинк.

        Вулин је истакао да је Србија једина у окружењу која безусловно признаје територијални интегритет БиХ, те навео да се од председника Србије Александра Вучића никада није могло чути да не говори с поштовањем о БиХ.

        "Ми кажемо да поштујемо БиХ и волимо Републику Српску. Шта је ту погрешно? Наравно да волимо свој народ и земљу у којој живи", истакао је Вулин.

        Он је додао да није приметио да БиХ има са Србијом неке спорове о питању ко гради мост, на којој страни, ко прелази територију, ову или ону. Немамо тај проблем", рекао је Вулин.

        "То је као кад слушамо Хрвате који нас нападају зато што обележавамо годишњицу `Олује`. Значи, ми немамо право да се исплачемо за нашим погинулим, а они који су то починили имају право да славе. Ми имамо право на своју радост и на своју тугу", додао је Вулин.

        Он је подсетио да је након измена Дејтонског споразума Република Српска остала без своје војске, али да је чињеница да српски народ у Србији има своју војску, те да је Србија увек ту да чува мир и стабилност на читавом Балкану.

        "Јачање Војске Србије и јачање Србије је гаранција да ће бити мира на Балкану. Кад год је Србија била јака, кад год је била успешна, није било ратова, све је било мирно. Када је Србија била у тешким ситуацијама, када је Србији било лоше, када Србија није могла у политичком, дипломатском, економском смислу да заштити све Србе, где год они да живе, онда је било ратова и сукоба на Балкану", истакао је Вулин.

        Према његовим речима, Србија је све јача и њена војска је све јача, зато ће и мир на Балкану бити све јачи, а свако коме је до мира то разуме и жели јачање Србије.

        Говорећи о својој посети Републици Српској и завршној церемонији 54. Кочићевог збора у Стричићима, Вулин, који је пореклом са Змијања, рекао је да верује да су сви Срби када год се сретну и где год се сретну "домаћи" и да је Република Српска срећна што Србија јача.

        "Србија се у Републици Српској искрено воли, искрено поштује, у њу се увек гледа, о њој се размишља. Врло се прати шта Србија мисли, а посебно се осећа понос због тога што је Србија снажнија него што је била", истакао је Вулин.

        Што је Србија снажнија, јача и што на свом челу има председника Вучића који разуме шта су Република Српска и Србија и зна колико је важна та веза, као и да Србија буде успешна, сигурна и стабилна, онда је, каже Вулин, и Република Српска успешна, сигурна и стабилна.

        Коментаришући оцјену Министарства спољних послова Хрватске да је "крајње неприхватљива" изјава Вучића који је поводом напада на Србе у Книну рекао да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима, Вулин је рекао да лицемерство те поруке из Хрватске говори о томе са колико искрене мржње хрватска политика приступа Србији.

        "Вучић је рекао истину. Не може се разумети грађански рат на простору Хрватске без сећања на јасеновачки геноцид. Српски народ, жене и деца, у глинској цркви су спаљивани живи, и када на таквом месту одржите митинг ХДЗ-а у усташким униформама, шта очекујете?", упитао је Вулин.

        Он је оценио да хрватска политика треба да се суочи са том тешком истином, али да нема храбрости.

        „Вучић говори истину онакву каква јесте. Немају ни Хрвати, ни Бошњаци, ни сви други народи на простору Балкана бољег савезника за политику мира од Александра Вучића. Нисам убеђен да Вучић има искрене саговорнике када је мир у питању у другим народима“, додао је Вулин.

        (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари