Вучић: Захтеви приштинске стране - немогући, нереални и неприхватљиви

ХОТИ НА ВИДЕО-САМИТУ ЗАТРАЖИО „ОЧУВАЊЕ ГРАНИЦА“, СТОЛИЦУ У УН И „ТРАЈНО УЗАЈАМНО ПРИЗНАЊЕ“

* Александар ВУЧИЋ: „Ја сам рекао да је Србија спремна да разговара али да не прихвата ултиматуме и наређења

___________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу да је Србија спремна за наставак дијалога али да су захтеви које је на данашњем видео самиту изнела приштинска страна немогући, нереални и неприхватљиви.

        Албанска страна је изашла са захтевима који се односе на очување територијалног интегритета Косова и уставне организације Косова, на трајно узајамно признање, чланство у УН и да Косово признају чланице ЕУ које то нису учиниле, а потом би се бавили несталима и ратном штетом, рекао је Вучић телевизији Пинк после видео конференције о Косову.

        "Ја сам рекао да је Србија спремна да разговара али да не прихвата ултиматуме и наређења", додао је Вучић.

        У Паризу је данас одржан видео самит о односима Србије и Косова на којем су учествовали председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Србије Александар Вучић, премијер Косова Авдулах Хоти, високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

        Вучић после Париза треба да путује у Брисел, где у недељу с премијером Косова Авдулахом Хотијем има заказан наставак дијалога уз посредство ЕУ, који је у прекиду од новембра 2018. године.

        Вучић се до сада није састајао с Хотијем, који је 3. јуна постао премијер Косова.

        Најављено је да ће на том састанку бити обновљен рад на постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа Србије и Косова који треба да обухвати сва отворена питања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари