Вучић: Верујем да ћу у Њујорку имати прилику да неколико минута разговарам са Трампом

НАЈАВИО НОВУ ФАЗУ „УНУТРАШЊЕГ ДИЈАЛОГА О КОСОВУ” СА КОНЦЕНТРИЧНИМ КРУГОВИМА

  • „Време је да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност”
  • „У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност”
  • „Нисам ни расположен, ни заинтересован - ни не пада ми на памет да идем на ту параду поноса. Ићи ће Ана са неколико министара, који то желе... Ђорђевић, Ружић, градоначелник Синиша Мали, он је сваке године тамо...”
  • „У Њујорку ћу имати сусрете са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини и другим званичницима ЕУ. Верујем да ћу имати прилику да неколико минута разговарам са Трампом. Добио сам позив за његов пријем. Свакако ћу га позвати у Србију”

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић саопштио је да од октобра у Србији почиње нова фаза унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

          „Од октобра крећемо у нову фазу дијалога који треба институционализовати”, рекао је он у говору у Председништву Србије који преноси Радио-Телевизија Србије (РТС).

          Вучић је навео да тај дијалог треба да буде „на више нивоа” и „кроз концентричне кругове”, да дијалог „буде одговоран и да имамо јасне циљеве”.

          Председник је рекао да у дијалог треба да буду укључени „сви релевантни актери” и да покажу, како је рекао, „поштовање према онима који мисле другачије”

          Вучић је навео да је „замолио Владу Србије да помогне у координирању појединих скупова”, додавши да је разговарао о томе с премијерком Аном Брнабић и да ће Влада то и да уради.

          (Бета)

          Вучић: Од питања КиМ нема бежања

          Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у октобру почети нова фаза унутрашњег дијалога о КиМ, и истакао да је време да почнемо да разговарамо о Косову и Метохији, јер је то суштина наше политичке садашњости, и наше будућности.

          „У зависности од нашег односа према КиМ имаћемо сигурнију или мање сигурну не само садашњост, него и будућност”, рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.

          Он је рекао да се дијалог институционализује од октобра и да ће се одвијати у концентричним круговима, те да очекује да ће бити толерантан, уз поштовање различитог мишљења и уз учешће свих релевантних актера.

          Истакао је и да је припремљен извештај о свему што је урађено у последње четири године у дијалогу, и истакнути сви важни датуми од 1998. године и Кристофера Хила, па надаље.

          Владу Србије замолио је, каже, да им помогне у том послу, организацији одређених скупова.

          (Танјуг) 

           Вучић: Нећу никоме побећи са

       мегдана, ово је питање будућности

          Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан на политику која чува Србе на КиМ, да ће унутрашњи дијалог да се настави у октобру и поручио да нема закључке унапред припремљене, као што то неки говоре, али ће наравно на крају рећи свој став.

          Вучић је у обраћању јавности рекао да дијалог мора бити жесток, али и толерантан, озбиљан и водиће се и у парламенту, у институцијама, различитим форумима. . .

 

          Додао је да је спреман да иде и да разговара и са САНУ, СПЦ, другим верским заједницама. . . Како је рекао, неће ником „побећи са мегдана”, разговараће са свима, јер је реч о питању будућности, а не дневним сујетама.

          (Танјуг)

          Вучић: Срби на КиМ су имали само три опције...

          Вучић је, у обраћању грађанима, истакао да су Срби на Косову и Метохији имали свега три опције после избора, на којима је 99 одсто Албанаца гласало за независно Косово и углавном против српских интереса.

          Прва опција је, према његовим речима, била да подрже нову владу нових, свежих снага Аљбина Куртија или Самоопредељења.

          Вучић је указао да политички програм покрета Самоопредељење захтева измену устава са циљем одбацивања Ахтисаријевог плана, чиме би се избацили сви странци, па се поставља питање ко би штитио Србе ако оду Кфор, Унмик и Еулекс.

          Такође, како додаје Самоопредељење се отворено залаже за уједињење Косова и Албаније у Велику Албанију.

          Исто тако, додаје да се Самоопредељење залаже и за косовску војску.

          „Да ли је Српска листа требало да подржи стварање Велике Албаније? Шта год да су урадили критиковали би их они који сада критикују”, рекао је Вучић.

          Друга опција, како је нагласио он, била је да Српска листа не подржи никог.

          „А какав би то избор био. Никакав, јер би се одржали нови избори на којима би Српска листа имала мање гласова, а Курти и Харадинај више. Не мислите да шест до осам одсто становништва може да има већину у скупштини”, нагласио је Вучић.

          Трећа опција, према његовим речима, била је да подрже владу Рамуша Харадинаја, који за државу Србију остаје оптужени ратни злочинац.

          „Ништа добро не мислимо о њему. Има таквих још који су лидери, али нас нико не пита када се гласа”, поручио је он.

          Овом трећом опцијом, подвукао је, Срби нису изгубили могућност да очувају мир и сачувају своју децу.

          „Замислите да су донели одлуку да се иде на нове изборе. Шта би радили када би их нападали јужно од Ибра, или ако би послали РОСУ...

          Вучић: Нећу на Параду поноса, нисам заинтересован...

          Председник Србије Александар Вучић изјавио је да неће учествовати у Паради поноса у недељу и да за то није заинтересован.

          „Нисам ни расположен, ни заинтересован - ни не пада ми на памет да идем на ту параду. Ићи ће Ана са неколико министара, који то желе... Ђорђевић, Ружић, градоначелник Синиша Мали, он је сваке године тамо...” рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

          Вучић је рекао да има паметнија посла, а и да нема - не би, каже, ишао.

          У недељу ће иначе имати доста посла, а присуствоваће и Вуковом сабору у Тршићу.

          (Танјуг)    

          Вучић: Премијерка Брнабић има

                  моју пуну подршку, у свему

          Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да премијерка Ана Брнабић има његову пуну подршку и да је она добар премијер.

          Вучић је, одговарајући на питање новинара кога подржава у сукобу око закона о родној равноправности, Зорану Михајловић или Ану Брнабић, као и ко је његов премијер Брнабић или Михајловић, јасно поручио да његову подршку и сваку врсту помоћи има Ана Брнабић.

          (Танјуг)

          Вучић: У Њујорку, следеће седмице, и са Трампом

          Председник Србија Александар Вучић изразио је уверење да ће, током боравка у Њујорку, идуће седмице, имати прилику да на кратко поразговара са председником САД Доналдом Трампом, као и да ће он посетити нашу земљу.

          Вучић је, на конференцији за штампу, најавио да ће у Њујорку, где ће присуствовати заседању Генералне скупштине УН, имати сусрете са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, као и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини и другим званичницима ЕУ.

          „Верујем да ћу имати прилику да неколико минута разговарам са Трампом. Добио сам позив за његов пријем. Свакако ћу га позвати у Србију”, рекао је он.

          Вучић је изразио уверење да је његов позив већ стигао до Трампа и да ћемо после Џералда Форда, до краја или почетком идуће године имати званичну посету америчког председника.  

          (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари