Вучић у Варварину: Убијали сте нас, памтићемо заувек, Бог ће вам можда опростити, ми јесмо

„УБИЈАЛИ СУ НАШЕ ЉУДЕ, ПОКУШАВАЈУЋИ ДА УБИЈУ СРБИЈУ, АЛИ ОНА ОСТАЈЕ НЕПОКОРНА И НЕПОКОРЕНА“

  • „Ноћ 24. марта те 1999. памтићемо заувек као једну од најтежих ноћи за нас као народ, али данас зато усправно и поносно тужним гласом и тихо, али јасно можемо да кажемо - убијали сте нас, убијали сте нашу децу, али Србију нисте убили, јер Србију нико не може да убије“, поручио је Вучић у Варварину.
  • „Нема оправдања ни разлога ни смисла и постоји само опомена и нама и њима - њима да ће пред Богом и собом морати да се изјасне за крв, да је то била крв, а не случајност или колатерална штета, да су то била деца, а не борба за демократију и слободу. Бог ће им можда опростити, ми јесмо, али нисмо заборавили“
  • „Преостаје нам да клекнемо, да сагнемо главу, ми, који смо дужници, да бар на трен ћутимо... Опростите ако можете и онима који не умеју да моле за опроштај, онима који су убијали, а не умеју 'извини' да кажу. Наш грч на лицу никада нису желели да виде. То је била агресија 19 моћних земаља, бесмислена и беспотребна, један од покоља који све поруше, а ништа не решавају“
  • Задатак је, навео је Вучић, коначно укидање вере у бољи небески живот и излазак из зачараног круга и нови пут у живот
  • „Србија има обавезу да води рачуна и о свом народу изван граница Србије. Упозоравам оне који мисле да данашњу пресуду против некадашњег председник Републике Српске искористе за политички или било који напад на Републику Српску, да Србија у складу са Дејтонским споразумом то не сме, не може и неће да дозволи“

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић је данас на централној државној церемонији обележавања Дана сећања поручио да грађанима може да обећа само живот, колевке и рад, а да за нове раке, бомбе и смрт више нема оправдања.

        „Верујемо у живот, што показујемо тиме што одајемо почаст онима који су животе дали. Можемо само живот да оправдавамо и обећавамо, и то обећавамо пред жртвама пред којима клечимо“, поручио је Вучић.

        Не дамо више ниједну Милицу, ниједну Сању, јер овој су земљи потребни животи, додао је премијер и поручио:

        „Овој сте земљи потребни живи, потребна су нам деца и школе и сваки облик комуникације. Да заборавимо нећемо, а да нас покоре нећемо да дозволимо никоме. Србија ће остати земља непокорних и непокорених људи“.

        Вучић је на централној државној церемонији поводом Дана сећања поручио - убијали су људе покушавајући да убију Србију.

        „Ноћ 24. марта те 1999. памтићемо заувек као једну од најтежих ноћи за нас као народ, али данас зато усправно и поносно тужним гласом и тихо, али јасно можемо да кажемо - убијали сте нас, убијали сте нашу децу, али Србију нисте убили, јер Србију нико не може да убије“, поручио је Вучић у Варварину.

        Он је рекао да је бомбардовање Србије био тежак злочин, као и сваки рат и бесмислена агресија и поручио да Србија злочин неће заборавити и да неће никоме дозволити да је покори.

         „Србија ће остати земља непокорних и непокорених људи“, рекао је Вучић.

        Подсетивши да је прошло 17 година од још једног рата у којем је само смрт победила, Вучић је поручио:

        „Нема оправдања ни разлога ни смисла и постоји само опомена и нама и њима - њима да ће пред Богом и собом морати да се изјасне за крв, да је то била крв, а не случајност или колатерална штета, да су то била деца, а не борба за демократију и слободу. Бог ће им можда опростити, ми јесмо, али нисмо заборавили“.

        „Преостаје нам да клекнемо, да сагнемо главу, ми, који смо дужници, да бар на трен ћутимо... Опростите ако можете и онима који не умеју да моле за опроштај, онима који су убијали, а не умеју 'извини' да кажу. Наш грч на лицу никада нису желели да виде. То је била агресија 19 моћних земаља, бесмислена и беспотребна, један од покоља који све поруше, а ништа не решавају“, додао је Вучић.

        Премијер је рекао да нисмо заборавили, да смо запамтили мост на Великој Морави, свако наше дете и лицемерје којим је све то оправдано.

        Додао је и да је рат који је Србија доживела, агресија, била само вежба за нове ратове и кршење међународног права.

        „Данас кад сви заједно патимо због сулудих напада терориста, не треба заборавити чињеницу како је покушавано све заташкати и гурнути под тепих, посебно одговорност“, рекао је Вучић и подвукао да смрт и злочине не знају за границе и да се не заустављају ни жицом ни декларацијом.

        Премијер је приметио и да су народи који су Србију нападали пре 17 године, данас нападнути.

        „Пре 17 година смо били на супротним странама, а данас смо на истој страни, што није знак наше слабости, већ наше снаге, величине, да смо умели да устанемо, не заборављајући да опростимо и себе мењамо, као и да оставимо прошлост да почива и гледамо у будућност“, рекао је Вучић.

        Данас, рекао је Вучић, Србија има снажне пријатеље на Истоку и искрене партнере на Западу.

        Ова земља и овај народ су некад давно притиснути догађајима преварени кренули у зачарани круг, враћајући се стално истим гробовима и истим ратовима, рекао је Вучић.

        Задатак је, навео је Вучић, коначно укидање вере у бољи небески живот и излазак из зачараног круга и нови пут у живот.

        Вучић је поручио да је Србија на путу мира и да се неће зауставити, а грађанима да може да обећа само живот, колевке и рад, а да за нове раке, бомбе и смрт више нема оправдања.

        Он је додао да је Србија морала и мора да почне да верује у живот и да је морала да крене новим животним путем.

        „Није се свет променио, само су уведени нови изрази и нови називи за бесмислена убијања и још бесмисленија оправдања“, поручио је премијер.

        Туга и сузе не смеју да нас одведу у мржњу упркос томе што они који данас бесне и нападају немају поштовања за жртве, додао је и поручио:

        „Сутра ће сванути нови дан у којем ћемо да наставимо са животима и да бринемо о Србији. Ужасе прошлости не смемо да заборавимо, али не можемо да променимо и вратимо време, можемо да оживљавамо прошлост или да уздигнемо главу и да се сећамо и извучемо поуке“.

        Вучић је поручио онима који пресуду Радовану Караџићу мисле да искористе за политичке или било које нападе на Републику Српску да Србија то не сме, не може и неће да дозволи.

        „Србија има обавезу да води рачуна и о свом народу изван граница Србије. Упозоравам оне који мисле да данашњу пресуду против некадашњег председник Републике Српске искористе за политички или било који напад на Републику Српску, да Србија у складу са Дејтонским споразумом то не сме, не може и неће да дозволи“, истакао је Вучић.

        Како је истакао, Србија ће стати уз свој народ и штити његово право на опстанак, као и право на постојање и живот Републике Српске.

        „Не угрожавамо никога, никоме нећемо да претимо, али никоме не дамо да Србе газе зато што су Срби. Нисмо ничија крпа, ми смо поносан, непокоран и непокорен народ“, рекао је Вучић.

        Вучић је напоменуо и да ће Србија упркос ономе сто се десило у прошлости дати све од себе за помирење и сарадњу са комшијама у региону.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари