Вучић се сложио са оценом да се у Црној Гори води стратешка политика да се смањи број Срба

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НАРЕДИО ХИТНУ УПОТРЕБУ ВОЈСКЕ РАДИ ЗАШТИТЕ ГРАЂАНА ШИДА ОД МИГРАНАТА

* У  конференцијском разговору са представницима Срба у Црној Гори рекао да ће Србија наставити да и даље помаже очување националног и верског идентитета, српског језика и ћириличног писма српског народа у Црној Гори

* Навео да му није проблем да седне за сто са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем, као и са било ким другим, али да се плаши да су им позиције супротстављене

* Нагласио да је овом састанку требало да присуствују Његова светост патријарх српски Иринеј, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Републике Српске Жељка Цвијановић, те да ће он бити уприличен када сви укину мере уведене због вируса корона и када буде могло да се путује по региону

______________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија поштовати Црну Гору али да ће увек бити уз свој народ и српску цркву.

        Вучић је, послије конференцијског састанка са представницима Срба у Црној Гори, рекао да је сагласан са оценом Љиљане Смајловић да оно што ради власт у Црној Гори није ствар тренутка него стратегије, стратешке политике коју неки воде да би се смањио број Срба.

        Он је истакао да ће Србија наставити да и даље помаже очување националног и верског идентитета, српског језика и ћириличног писма српског народа у Црној Гори.

        Вучић је напоменуо да је овом састанку требало да присуствују Његова светост патријарх српски Иринеј, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Републике Српске Жељка Цвијановић, те да ће он бити уприличен када сви укину мере уведене због вируса корона и када буде могло да се путује по региону.

        "Изразили су забринутост због хапшења владике будимљанско-никшићког Јоаникија, страх, не у смислу личног него бојазни за будућност српског народа и свеукупну политичку ситуацију у Црној Гори, а ја сам рекао да ће Србија бити уз свој народ, уз српску цркву, поштоваће Црну Гору, али да не може да ћути пред оним што се дешава њеном народу", рекао је Вучић за Телевизију Прва.

        Он је напоменуо да је 2021. године попис у Црној Гори, те да је важно да не нестане српски народ.

        „Не заборавите, према последњем попису 28,73 посто је Срба у Црној Гори. Како су ствари ишле лоше по српски народ, како је све било окренуто наопачке - многи људи су се уплашили и питали зашто би се изјашњавали као Срби", указао је Вучић.

        Вучић је навео и да му није проблем да седне за сто са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, као и са било ким другим, али да се плаши да су им позиције супротстављене.

 

        Он је рекао да се председник Северне Македоније Стево Пендаровски изјавом да подела територије Космета не би била добра желео додворити Немцима јер је министар спољних послова Немачке ту изјаву дао дан раније.

        "Србија, нити ја, то нећемо радити. Када вам кажу `нема никаквих територијалних подела` циљ је да Србија у целини призна Косово као независну државу. Наравно да ја то нећу никада", поручио је Вучић.

        Коментаришући то што се за новац државе од 100 евра за свега неколико дана пријавило више од три и по милиона грађана, Вучић је рекао да је то "новац грађана Србије" и да људи нису ни "похлепни ни алави".

        Када је реч о евентуалном поновном увођењу мјера због вируса корона, Вучић је оценио да су се грађани опустили, али да је ситуација данас најбоља када је реч о броју заражених.

        "До 11.00 часова на 4.844 теста, мислим, да је свега 34 позитивно што је свега 0,75 одсто. Знам да смо имали преминуле у Новом Саду и у Београду, али чекамо Ниш", рекао је председник Србије.

        Председник и врховни командант оружаних снага Александар Вучић наредио је хитну употребу Војске Србије ради заштите безбедности грађана Шида од миграната.

        Очекује се да припадници војске ускоро стигну у Шид.

        Вучић је наредио јутрос ангажовање војске, ради заштите безбедности и имовине локалног становништва од миграната.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари