Вучић у Бриселу: Пред нашом земљом су у политичком смислу тешки дани

ПОСЛЕ СУСРЕТА У БРИСЕЛУ СА МОГЕРИНИ И ТАЧИЈЕМ РЕКАО: НЕМА ДИЈАЛОГА ДОК ПРИШТИНА…

* „Европљани покушавају да нас избаце из енергетске мреже за север Косова, противправно. У предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се формира ЗСО а она две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори

* „Против нас су се изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија ... За нас су Шпанија, Словачка, БиХ. Боримо се колико можемо, али шансе су мале”

____________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, после дијалога са Приштином, да ће се дијалог наставити кад Приштина повуче своје противправне одлуке.

         „Овде се нико од нас неће појавити док они не повуку противправне одлуке”, рекао је Вучић за РТС.

         Он је рекао да ће одлука Приштине о додатном порезу од 10 одсто на робу из Србије остати на снази, да се у Европи нису много због тога узбудили, а такође је упозорио да Европљани намеравају да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

         „Грађанима Србије желим да кажем да су тешки дани у политичком смислу пред нашом земљом. Претходних дана добили смо одлуке приштинских власти у којима су противно ЦЕФТА споразуму повећали порез за робу из Србије. Нико се није из Европе нарочито узбудио, осим саопштења Могерини”, рекао је он.

         Упозорио је и на намеру Приштине да формира војску и један гарнизон усмери према северу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који имамо са НАТО.

         „Оно што се сутра дешава је трећа ствар - Европљани покушавају да нас избаце из енергетске мреже за север Косова, противправно. У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се формира ЗСО а она две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори”, рекао је Вучић.

         Желе да нас избаце, противправно, не уважавајући наше аргументе, упозорава Вучић и додаје да ће та одлука бити у понедељак.

         Како је рекао, против нас су се изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија ...

         За нас су Шпанија, Словачка, БиХ.

        „Боримо се колико можемо, али шансе су мале”, рекао је он.

         Председник Србије прво одвојено са

    Могерини, потом уследио разговор утроје

         У БРИСЕЛУ су вечерас нешто после 20 сати завршени разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине у којима посредује Европска унија.

         Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је прво имала одвојене разговоре са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем, преноси Танјуг. Након тога уследио је заједнички састанак.                   

         Портпаролка Европске службе за спољне послове Маја Коцијанчич објавила је на Твитеру слику на којој су Могерини, Вучић и Тачи.               

         Очекује се да Вучић и Тачи на састанку потврде спремност да интензивирају активности на постизању правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа, кључног за европски пут Србије и Косова, саопштила је јуче Европска служба за спољне послове, преноси Бета.

         Последња рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу одржана је 18. јула.

 

             „Разумео сам поруку Сабора СПЦ,

        али она неће променити моје мишљење

* „Јесмо ли имали пуни суверенитет и 1981. и 1991. године и шта нам је остало од онога што смо имали после 1999. годинеШта нам је остало после признања независности? Где нам је војска на КиМ, где нам је полиција, где нам је народ? Коју територију контролишемо ми? Како и шта да чувамо”? Србија на КиМ има формални територијални интегритет и шест до седам одсто људи на КиМ о којима држава мора да брине

* „Црквене великодостојнике да упитам шта неки од њих раде са онима који су поставили границе између Срба и Срба и што се сликају са онима који су поставили границе на Јарињу и Брњаку.? Што то радите, што се не извините српској јавности за то? Што се сликате са онима који су вам донели пресуду Међународног суда правде против Србије? Што сте за њих? Биће да то нема много везе са КиМ и са интересима нашег народа већ са неким другим интересима. Што волите Чекуа, Тачија, што се са њима сликате, што подржавате формирање њихове војске? То раде ваши великодостојници, не ја, па вам смета комрпомис...“

_________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је разумео поруку Српске православне цркве о косовском питању, али да она неће променити његово мишљење.

         Вучић је новинарима у Хелсинкију, коментаришући ставове СПЦ да се суверенитет Србије на КиМ ни по коју цену не може довести под знак питања и на сваки начин мора очувати, рекао да је добро схвата да су држави везане руке.

         „Разумео сам поруку, али то неће променити моје мишљење, иако итекако добро схватам да су држави апсолутно везане руке и да не можете ништа да урадите, сем да слушате идеје које су много тога лошег донеле нашој земљи”, рекао је Вучић.

         Он је рекао да су за њега људи и њихова безбедност и сигурност најважнији.

         „Ако неко каже да ми треба да имамо пуни суверентитет, значи да треба да уводимо војску, полицију, да контролишемо Качаник, Штимље, Глоговац и Србицу јер то је значење тих речи. Ја се плашим да је то сувише неодговорно и да би коштало Србију тога да изгубимо још три милиона људи који би напустили нашу земљу”, рекао је Вучић и додао да са тим неће да се коцка.

         Председник је истакао да никада ни на који начин није увредио било кога у цркви и да га погађа њихово лоше мешање у политику.

         „Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник српске цркве и њихово лоше мешање у политику наравно да ме погађа, али ја ћу само један њихов аргумент да анализирам и нећу да им одговарам на начин на који се неки од црквених великодостојника обрачунавају са мном и са људима који мисле другачије од њих”, рекао је Вучић и наставио:

         „Кажете да чувамо пуни суверенитет. Моје питање за вас је - а који суверенитет? Знате ли шта чини суверенитет, знате ли шта чини једну државу? Територија, народ, војска, полиција... а шта од тога ми имамо на КиМ”?

         Вучић је упитао јесмо ли имали пуни суверенитет и 1981. и 1991. године и шта нам је остало од онога што смо имали после 1999. године.

         „Шта нам је остало после признања независности? Где нам је војска на КиМ, где нам је полиција, где нам је народ? Коју територију контролишемо ми? Како и шта да чувамо”, упитао је Вучић.

         Навео је да Србија на КиМ има формални територијални интегритет и шест до седам одсто људи на КиМ о којима држава мора да брине.

         Како је додао, оно што ће свакако да ради то је да ће да чува српски народ на КиМ и да му помаже.

         „Тиме што ћете се трудити да јасно покажете да не желите било какав компромис, ни по коју цену и никада плашим се да нећемо имати око чега компромисе да правимо јер нас је неодговорна политика довела у такву ситуацију”, рекао је председник Србије.

         Вучић је СПЦ пожелео све најбоље и успешне саборе и додао да не може да се сагласи са њиховим ставовима.

         „Али они су много моћнији од мене. Ја уосталом не могу ни на кога да бацим анатему као што су неки од њих на мене већ неколико пута бацали. Само размишљам о томе шта је важно за будућност и шта ће да очува наш народ”, рекао је Вучић.

         Он је црквене великодостојнике упитао шта неки од њих раде са онима који су поставили „границе између Срба и Срба” и што се сликају са онима који су поставили границе на Јарињу и Брњаку.

         „Што то радите, што се не извините српској јавности за то? Са онима који су срушили и оно мало суверенитета што смо имали 2009. и 2010. године. Што се сликате са онима који су вам донели пресуду Међународног суда правде против Србије? Што сте за њих? Биће да то нема много везе са КиМ и са интересима нашег народа већ са неким другим интересима. Што волите Чекуа, Тачија, што се са њима сликате, што подржавате формирање њихове војске? То раде ваши великодостојници, не ја, па вам смета комрпомис, рекао је Вучић.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари